Skip to main content

Russetid med tommel opp

TOMMEL OPP: Her er haikerussen fra Stabekk: Lone Næss, Elise Janson, Lea G. Mesinele, Madeleine Oppøyen, Stine K. Egge, Aurora Ørstavik, Maria Skjelberg, Pernille Yang, Pernille Matzan og Henriette N. Liisberg. FOTO: KNUT BJERKE
TOMMEL OPP: Her er haikerussen fra Stabekk: Lone Næss, Elise Janson, Lea G. Mesinele, Madeleine Oppøyen, Stine K. Egge, Aurora Ørstavik, Maria Skjelberg, Pernille Yang, Pernille Matzan og Henriette N. Liisberg. FOTO: KNUT BJERKE

Russejentene fra Stabekk videre- gående skole dropper busskjøret. I stedet vil de feire med tommelen opp.

Russetid. For mange bærumsungdommer er det ensbetydende med flere års planlegging, jobbing, hardt arbeid og store utgifter for å få den råeste russebussen.

Disse jentene fra Stabekk videregående har derimot sagt stopp.

De satser i stedet på en russetid som haikere. Derav de egendesignede trøyene med fargerike tomler. Og tilnavnet «the hitchhikers» – eller «haikere» på godt norsk.

– Vi ønsket å skape samhold mellom oss som ikke er med på buss. Det blir fort slik at de som ikke er med på buss, ikke blir invitert på fester, sier Elise Janson.

– Veldig mange yngre føler press om å være på buss for å være kul. Det har ingenting å si. Du er samme person uansett, sier Lea G. Mesinele.

LES OGSÅ: – Blir ikke russ uten buss

Voldsom feiring

Foreløpig er de 12 haikere, men vil gjerne ha med flere.

De 12 jentene har ulike grunner til at de har valgt å snu ryggen til russebuss-kjøret: Spare tid, spare penger, følte ikke for det, hadde andre prioriteringer.

Noen av dem var tidligere med på en russebuss, men valgte å trekke seg.

– Russetiden blir dratt helt ut av proporsjoner i Bærum. Man må legge så utrolig mye i det. For meg er ikke russetiden så viktig, sier Henriette Næss Liisberg.

Det var hun som fikk ideen til det sosiale fellesskapet fra en i familien. Og med mange bussløse jenter i klassen, startet ballen å rulle.

LES OGSÅ: Derfor er ikke hørselsskader et tema hos russen

Betaler gjerne

Torsdag går startskuddet for russefeiringen i Bærum. Haikerne fra Stabekk planlegger å arrangere felles vorspiel før russearrangementer. Og ellers ta russefeiringen som den kommer.

– Vi har ikke egentlig noen plan. Vi drar dit russen samles. Derfra er det alltid mulig å få være med og rulle. Men det gjør ikke noen om vi må være hjemme noen dager, heller, sier Elise Janson.

Får de tilbud om å sitte på med russebusser mot betaling, gjør de gjerne det.

– Andre russ har jobbet og spart i flere år for russebussen. Dere sitter gjerne på gratis. Er dere en gjeng snyltere?

– Absolutt ikke, sier flere av jentene i kor.

– De andre kommer til å rulle hver dag. For oss er ikke det så viktig. Hvis de vil at vi skal betale, gjør vi det, sier Janson.

LES OGSÅ: – Det er ikke så veldig mange som kommer frivillig

Sterkere sammen

Reaksjonene fra medruss har vært udelt positive. Mange har innrømmet overfor haikerne at de gjerne ville blitt en haiker, de også. Men etter flere års jobbing med russebussen føler de at det er for sent å trekke seg.

Haikerne merker også stor interesse fra de yngre elevene, som ennå ikke har kommet så langt i russe-planleggingen. Haikerne er blitt bedt om å holde foredrag for yngre elever.

– Det vi gjør er ikke så spesielt. Det er mange russ som ikke er på buss. Det er bare at du ikke hører så mye om dem, sier Liisberg.

Jentene er likevel glad for at de er blitt en liten gjeng som står samlet.

– Når vi er sammen, er det mye lettere enn å være alene. Det å stå alene utenfor er en mye større påkjenning, sier Janson.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.