Skip to main content

Russepresident provosert av negativt russebuss-fokus

OPPGITT: Russepresident ved Bleiker videregående skole, Joachim Brinch, synes russen fortjener mer positiv omtale etter mye negativt fokus den siste tiden, blant annet rundt såkalte auditions for å komme med på russebusser.

Russepresidenten ved Bleiker videregående skole har latt seg irritere av mange negative kommentarer rundt russetiden den siste tiden. – Russetiden er ikke en tid for ekskludering, mener han.

Joachim Brinch har fulgt nøye med, og deltatt selv, i debatten som har oppstått etter at rektor ved Sandvika videregående skole sist uke Utenforskap som russ av noen elever i russetiden.

I debatten som har oppstått i ettertid, har mange uttrykt skepsis til russetiden slik den foregår i dag med utvelgelse av hvem som får bli med på russebussene, såkalte auditions, og den voldsomme pengebruken.

Brinch, som selv er russepresident ved Bleiker videregående skole, har latt seg provosere av mange av kommentarene fra de voksne.

– Mange voksne går hardt ut mot ungdom ved å påpeke at russetiden er blitt en negativ feiring. Jeg har blitt irritert og provosert av dette. De har vel vært russ selv en gang? Russetiden er på ingen måte noen ekskludering av enkelte, fastslår Brinch.

LES OGSÅ: Russen forklarer: Derfor er audition til russebussene så viktig 

Russetiden er et stort prosjekt

Han er selv med på en russebuss som har fått dekknavnet «Mohawk». Her er de en sammensveiset gjeng på 22 mann som har en stor jobb foran seg med å bygge bussen totalt om innvendig og utsmykke den slik de ønsker utvendig.

– Russetiden er blitt såpass stor at mange planlegger denne allerede fra ungdomsskolen. Vi lærer masse av dette, som blant annet å ta ansvar, sette opp et prosjekt fra bunnen av, lage budsjetter, skaffe og snakke med sponsorer og samarbeide som en stor gruppe, påpeker Brinch.

– For at en buss skal fungere, må alle bidra og det er viktig at alle som skal være på en buss fungerer bra sammen. Å avholde såkalte auditions er derfor viktig slik at man vet at alle trives med hverandre og for at prosjektet blir gjennomført. Dette gjøres ikke for å utestenge noen, understreker russepresidenten.

LES OGSÅ: Nesbru-russ om audition: – Gjøres for å unngå konflikt 

Vil alltid tilby rulleplasser

Han synes ikke begrepet «audition» er spesielt dekkende for hvordan denne utvelgelsen skjer.

– Det som kalles audition er ofte et vorspiel med alle bussens medlemmer og andre som ønsker å være med. Her får alle mulighet til å bli kjent og se om de passer sammen i alkoholpåvirket tilstand. Dette er viktig fordi det ofte kan bli konflikter når man er beruset. Etter dette får alle på bussen stemme ja eller nei, ofte anonymt, forklarer han.

Og skulle noen ikke komme seg med på en buss, betyr ikke det at russetiden blir en tid man må sitte hjemme.

– På ingen måte. Som et eksempel på vår buss, så vil vi alltid ha fem rulleplasser, det vil si plasser til noen som ikke er med på bussen. De må kanskje betale en liten bensinavgift, men dette sikrer jo at alle får muligheten til å delta, forklarer han.

Skeptisk til trenden

Hanne Hertzenberg er selv mor, og har kastet seg inn i russedebatten. Hun synes russetrenden er i ferd med å komme ut av kontroll.

– Jeg er ikke imot russetiden, men jeg synes trenden er feil når man må forte seg i 10. klasse for å komme seg med på en buss. Av de tre årene på videregående, er det så mye tid som går med til russebuss at hvis du ikke kommer med selv, så risikerer man å falle helt utenfor, sier hun.

Hun synes det er positivt at noen busser vil tilby såkalte rulleplasser, men er usikker på hvor godt dette vil fungere i praksis.

– Jeg kjenner selv til konkrete eksempeler som ikke har kommet seg med på en russebuss, og som opplever det veldig vanskelig å stå utenfor, sier Hertzenberg.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.