Skip to main content

Russen stoppes av steiner

FESTEN FLYTTET: Tradisjonen med russebuss-kåringer på Holmenskjæret er avsluttet etter at byggingen av ny svømmehall startet. I Bærum sperres busser ute fra parkeringsplasser med betongklosser, men småbiler kommer inn.

Når russen skal ut å «rulle» møter de sperringer på utfartsparkeringene i Asker og Bærum.

– Det er fast prosedyre hver vår. Nå stenger vi alle utfartsparkeringer for busstrafikk frem til 18. mai, sier Svein Finnanger i kommunen.

– Ikkeno’ problem, vi ruller rundt og finner steder vi kan være underveis, sier buss-sjef på russebussen «Anger Management», Peter Dyb.

LES OGSÅ: Russ: – Vi tar bare med dem vi kjenner

Dårlige erfaringer

Denne uken plasserer Bærum kommune ut store betongblokker ved parkeringsplassene ved Tobonn i Lommedalen, Vestmarksetra, Østernvannsvingen og Kadettangen.

– Broen over til Kalvøya kan ingen busser kjøre på, så der trenger vi ikke fysiske sperringer. Vi har i stedet vakthold natt til 1. og 17. mai, samt en vaktmester på øya som passer på, sier Finnanger.

Årsaken til sperringene er kommunens til dels dårlige erfaringer med tidligere russ.

– Dere er russ én gang, vi opplever dette hvert år, sa Svein Finnanger da han møtte buss-sjefene i et fellesmøte tidligere denne uken. Det var politiet i Asker og Bærum som hadde invitert alle buss-sjefer til å komme sammen for å snakke om forventninger før russetiden.

– Vi kommer til å rulle rundt og tar det litt som det kommer. Stort sett oppholder vi oss sikkert inni bussen, sier Thomas Stangenes, buss-sjef på Rosenvilde-bussen «Manshow».

LES OGSÅ: Ungdomspatruljen advarer mot mindreårige på russebussene

– Leit med sperringer

– Jeg synes det er leit at vi må sette opp sperringer, men det er for å unngå å bruke masse tid på å rydde opp etter russen. Jeg har selv vært på utfartsparkeringer i helgene og plukket opp søppelet etter dem, sier Finnanger.

 

BOM STOPP: Svein Finnanger i Bærum kommune bruker betongblokker for å begrense forsøpling fra russebusser.

Årets russ får ingen steder tilrettelagt som samlingspunkt, men oppfordres i stedet til å rulle rundt av Finnanger:

– De må stoppe der det er mulig å stoppe, men passe på at de ikke blir stående for lenge samme sted. Det er lurt å fordele belastningen, men litt bråk tåler de fleste.

LES OGSÅ: Russ trekker seg fra busskåring

I Asker kommune setter kommunen ikke ut fysiske sperringer, annet enn ved Askerhallen.

– Det er satt opp bom ut til Hvalstrand, men det er ikke primært på grunn av russen. Holmenskjæret er blitt en byggeplass, og det gjelder også Sjøstrand-området, sier Lisbeth Stokke Fjeldly.

– Men hvor skal russen egentlig få være?

– Det har de spurt om også, men svaret er at de må ut å rulle. Det finnes jo private p-plasser og mindre p-plasser de kan være på til de eventuelt blir jaget, sier Stokke Fjeldly.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.