Skip to main content

Russen elsker denne mannen

KONGEN: Ingolf beveger seg ikke noe sted som russebussjåfør uten den røde parykken og et bredt smil.

Hvert år kan Ingolf «Kongen» Nørgaard (44) velge og vrake i russebusser som vil ha ham til å kjøre dem. Han velger alltid Asker- og Bærumsruss.

Det er fire år siden danske Ingolf Nørgaard kjørte russebuss for første gang. Den gangen var han sjåfør for Askerbussen Pushwagon 2013.

– Jeg skulle bare prøve. Siden har jeg ikke sluppet unna, flirer den tidligere turbussjåføren.

Nå syns han det er så moro å være russebussjåfør at han ikke klarer å slutte, til tross for at han har flyttet hjem igjen til Holstebro i Danmark, etter 14 år i Norge. Hvert år i russetiden, reiser han derfor fra samboer og to små barn og bor i en hytte i Sørkedalen, mens han loser ungdom fra Asker og Bærum trygt gjennom russetiden.

LES OGSÅ: Rektorer ønsker alternativer til dagens russefeiring

Får mange forespørsler

Til vanlig jobber den tidligere turbussjåføren på fabrikk hjemme i Danmark. Russebusskjøringen er en fin måte å vedlikeholde kjøreferdighetene sine, synes han, i tillegg til at det er veldig moro.

Og russen elsker ham.

FAVORITTt: Russebussjåfør Ingolf «Kongen» Nørgaard er en storfavoritt blant russen. Her sitter Ingolf ved førersetet, slik han pleier. I bakgrunnen fra venstre: Kristin Skjærseth (18), Ingvild Mølmen (19), Marte Nygaard Lind (19) og Nora Nokhart (19) fra jentebussen «Coney Island».

– Ingolf er helt fantastisk. Vi kunne ikke bedt om en bedre sjåfør, utbryter Ingvild Mølmen (19) fra Slependen.

Hun og resten av jentene på Nadderudbussen «Coney Island» greide å kapre Ingolf som sjåfør for årets russetid. Det var ingen selvfølge. I fjor hadde Ingolf intervjurunder med tre ulike russebusser før han bestemte seg for dem.

– Jeg pleier å prate med to-tre nye busser hvert år. Så velger jeg den bussen hvor jeg har den beste magefølelsen, forteller han.

Ingolf får mange flere henvendelser enn de han velger å ta en prat med. Ungdom som er russ først i 2021 har allerede kontaktet ham og spurt om han kan være sjåføren deres.

– Jeg fikk tre nye forespørsler i dag tidlig, gliser sjåføren som i fjor fikk tilnavnet «Kongen» av jentene på askerbussen «Fun House».

LES OGSÅ: – Trist med færre russebusser

Stiller opp

Ingolf kjører jentene fem dager i uken, slik lovverket tilsier. Ønsker russen mer kjøring, har han en kamerat som kan trå til. Men i dag er Ingolf på plass i bussen, og klar for rulling. Flere av jentene som skal være med på kveldens kjøretur har også ankommet bussen.

– Ingolf er mest glad i å rulle av alle, konstaterer Kristin Skjærseth (18) fra Sandvika.

«CONEY ISLAND»: Bussen består av russejenter fra skolene Nadderud, Valler, Sandvika og Rud.

– Han er veldig positiv. På natt til 1. mai overrasket han oss med frokost på stranden. Han lager en god atmosfære, samtidig som han følger alle reglene. Vi er aldri mer enn 30 stykker i bussen når vi kjører, forteller Nora Nokhart (19) fra Kolsås.

LES OGSÅ: Måtte fjerne kronen på russebuss-verket

Populær

– Det er mange som er sjalu på at vi har ham som bussjåfør. Han bryr seg, fastslår Marte Nygaard Lind (19) fra Haslum.

– Hvis noe går dårlig, så vet vi at Ingolf ordner opp, forteller Kristin.

– Jeg må jo det, sier Ingolf.

– Passer du på dem?

– Ja, på en måte. Jeg skal ikke overvåke dem, men jeg skal være der og stille opp hvis det er noe. Og så går jeg opp i sikkerheten. Jeg tror det er viktig for russen å ha en sjåfør som er erfaren og som vet hva han driver med.

LES OGSÅ: Russen stoppes av steiner

På spørsmål om hvorfor han fortsetter å kjøre russebuss år etter år, svarer Ingolf:

– Jeg liker å være rundt unge mennesker, det har jeg alltid gjort. Jeg har vært speiderleder og nå er jeg mentor for unge mennesker på jobben min.

– Hvorfor kjører du bare russebusser fra Asker og Bærum?

– Jeg liker Asker og Bærum. Jeg tror det er her ute det er mest moro å kjøre buss, smiler Ingolf.

– Er du alltid i godt humør?

Ja, jeg er jo bussjåfør!

Det er snart tid for å sette bussen «Coney Island» i gir og begynne rullingen.

– Nå skal vi rulle til soloppgang uansett hva jentene sier. Jeg presser dem. De skal få maks ut av russetiden, sier «Kongen» med et stort smil.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.