Skip to main content

Russ kobles til smuglerøl

POLSK DRIKKE: Slike bokser med smuglerøl lå slengt på bakken flere steder på parkeringsplassen ved Fossum klubbhus.
POLSK DRIKKE: Slike bokser med smuglerøl lå slengt på bakken flere steder på parkeringsplassen ved Fossum klubbhus.

Observasjoner av russ med bokser av smuglerøl i hendene og mye tomgods av polsk øl sammen med russekort kan tyde på at russ kjøper smuglervarer.

Fredag morgen kunne Budstikkas fotograf observere flere titalls tomme bokser med polsk smuglerøl, sammen med russekort på bakken. Dette etter at russ hadde festet på stedet ved Fossum i Bærum natten før.

Andre observasjoner Budstikka har mottatt fra troverdige kilder går på at russ er sett gående med lett gjenkjennelige bokser med polsk smuglerøl.

LES OGSÅ: Forsøpling og hærverk på Fossum

– Klart straffbart

Ølet på bildet er av typen Tyskie og inneholder 5,7 prosent alkohol, altså en prosent mer enn norsk pils.

– Det er klart straffbart å være i besittelse av smuglervarer, og hvis dette skjer i stor uttrekning det noe vi vil se veldig alvorlig på, sier jourhavende politijurist Henrik Dagestad til Budstikka.

Russekortene som ligger på bakken sammen med ølboksene avslører at i alle fall en rekke Eikeli-russ har vært til stede på Fossum. Russepresident ved Eikeli videregående skole, Sofie Werenskiold, bekrefter at det sirkulerer smuglerøl i russemiljøet – men er usikker på et eventuelt omfang blant Eikeli-russen.

– Jeg har hørt snakk om russ som kjøper øl fra polakker eller vil ha tak i slikt øl. Men jeg har ikke sett det selv, sier hun.

LES OGSÅ:

Fant 3.000 liter smuglerøl i container

Øl tapper budsjettet

Pengepress

Werenskiold er klar på at de som skaffer seg smuglerøl kun tenker på økonomi og ikke konsekvenser.

– For det første er smugling ulovlig, og bare det burde stoppe folk fra å kjøpe. I tillegg vet man ikke hvor ølet stammer fra eller om boksene virkelig inneholder øl, sier hun.

– Det er utrolig dumt at smuglerøl kobles til russen. Politiet snakket med oss i forbindelse med dødsulykken på E18 ved Liertoppen tidligere i vår, og sa: «Tenk om det var deres øl han kjørte med», fortsetter russepresidenten.

Hun tror at det sterke pengepresset blant russen, og spesielt i Bærum, bidrar til at smuglerølet finner veien til de festestemte ungdommene. Mange russ bruker så store summer på å betale sin andel av russebussen, at man skaffer seg mat og drikke på billigst mulig måte.

– Hvis man har så dårlig råd at man må kjøpe smuglerøl, burde man heller droppe å være med på russebuss, sier Sofie Werenskiold.

LES OGSÅ: Sjåfør siktet for drap etter E18-ulykken

Store mengder øl

At det florerer med polsk smuglerøl for tiden er det ingen grunn til å tvile på.

Politiet i Asker og Bærum har beslaglagt flere paller med øl, og tollvesenet og politiet i Østfold har stanset hele konvoier med spesialbygde biler fuller med øl.

At ligaen er godt organisert er det neppe grunn til å tvile på. I forrige uke ble et titall beslaglagte spesialbiler stjålet fra politiets lager i Østfold.

Det var også involvert en fullstendig nedlesset bil med polsk smuglerøl i dødsulykken på E18 på Lierskogen for noen uker siden. En mann i 40-årene, opprinnelig fra Asker, omkom i frontkollisjonen.

LES OGSÅ: Tatt med 289 liter øl i bilen

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.