Krever bedre sikkerhet

Russen og politiet krever bedre sikkerhet på de store russearrangementene.

Russen og politiet krever bedre sikkerhet på de store russearrangementene.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Både russen og det lokale politiet mener sikkerheten må skjerpes på de store russe-arrangementene.

DEL

Les alt innhold på Budstikka.no – 99 kr for to måneder.

Politiet i Asker og Bærum er godt fornøyd med årets russekull, men ser med bekymring på russens egne historier fra de store russetreffene.

Jeg hadde selv en tapetkniv i lomma innenfor sperringene

– Jeg hadde selv en tapetkniv i lomma innenfor sperringene uten at jeg visste om det. Den hadde jeg gått med i tre dager, og det er ikke bra. Jeg synes vaktene burde sjekket bedre. Mitt inntrykk er at de bare sjekket om vi hadde alkohol, sier russepresident Aurora Bjørnhaug på Rud.

– Vi tar dette veldig seriøst, og sannsynligvis kommer vi til å be ROK (Russens organisasjonskomité) styrke sikkerheten. De må ha en bedre kontroll på vei inn, for det er viktig at et sånt område er våpenfritt, sier forebyggende koordinator Gjermund Seter i Asker og Bærum politidistrikt.

Russepresident Fredrikke Rønsen på Asker videregående skole trodde årets tiltak ville være ekstra strenge i lys 22. juli-terroren.

– Jeg hadde forventet mye mer sikkerhet rundt treffene i år, med tanke på det som skjedde forrige sommer, sier Rønsen.

Kan ikke avsløre alt


Politioverbetjent Dagfinn Vennevold har ti års erfaring fra russetreffene på Tryvann. Han jobber ved operativt avsnitt på Majorstua politistasjon, og er den som gir ROK tillatelse til å holde arrangementet på Tryvann. Han sier vekterne ikke gjennomfører noen ransaking, men visitering kombinert med muntlige spørsmål.

– For dem som vil prøve å skjule en gjenstand, for å ta med seg noe inn, er det fullt mulig, sier Vennevold.

– Også kniver?

– Ja, arrangør har ikke apparat for å avsløre alt som kan tas med inn. Det vi har hatt mest fokus på er slaggjenstander, svarer Vennevold.

– Burde det ikke vært enda strengere med tanke på hva som skjedde 22. juli i fjor?

– Jeg ser den koblingen, og det er noe vi også tenker på. Jeg vil påpeke at vi har nødvendige politiressurser på stedet. Det er et tresifret antall vektere og et tosifret antall uniformerte politifolk. I tillegg kommer politi i sivil.

Han opplyser at det har vært færre forhold under årets treff enn tidligere.

– Den største utfordringen er overstadig beruselse, konflikter mellom vennegjenger (russebusser) og å hindre uvedkommende i å komme inn på arrangementsområdet, sier Vennevold.

Overrasket

Daglig leder Mie Skard i ROK har ikke hørt om våpen inne på området.

– Det er spesielt, og burde vært avdekket i kontrollen på vei inn. Vi har en grundigere visitering på Tryvann enn de andre stedene, hevder Skard, som i disse dager får inn evalueringer fra russen, kommunen, politiet, helsepersonell og andre samarbeidspartnere.

– Vi er godt fornøyd, og har også fått positive tilbakemeldinger fra politiet. Det vi dessverre har sett er at det har vært flere konflikter mellom bussene, sier Skard.

Artikkeltags