Skip to main content

Rud-elever skuffet: Fire års utdannelse ble plutselig til fem

LÆRLINGER i BILMEKANIKK: Nicolai Teigen Ludvigsen (f.v.), Thim Falck Ytter Lindholm, Lasse Sunde Øiesvold og Mathias Brattås Remo er snart ferdig med ett års læretid i bilbransjen. De ønsker å ta fagbrev i bilmekanikk til våren, som var tilbudet da de startet utdannelsen.

Thim Falck Ytter Lindholm (19) er en av elevene som startet et fireårig utdanningsløp på Rud i 2012. I avgangsåret 2015 fikk han beskjed om at fire år ble til fem.

Thim begynte på teknisk industriell produksjon med studiekompetanse på Rud videregående skole, etterfulgt av 12 måneders læretid. Målet var å studere videre til ingeniør etter læretiden. Nå er tilbudet stoppet.

– Jeg begynte først på Asker videregående, men byttet til Rud, da jeg fikk høre om denne linjen. Det hørtes attraktivt ut å få både studiekompetanse og fagutdannelse i bilmekanikk i løpet av fire år. Når ett års læretid plutselig blir til to, så er det utrolig skuffende. Jeg føler meg lurt, sier 19-åringen, som tror han ville valgt annerledes hvis han hadde visst.

Det er Akershus fylkeskommune som har satt foten ned for Thims kull og neste, selv om det gjennom flere år er blitt gitt dispensasjon og såkalt forsert læretid på 12 måneder i stedet for 24.

– Holdt for narr

Både ledelsen ved Rud videregående og foreldre har bedt fylkeskommunen om at også disse elevene får dispensasjon, siden 12 måneders læretid var premisset da de startet utdanningen.

Svaret fra fylkeskommunen har så langt vært negativt. Som et plaster på såret har de kuttet ned læretiden med tre måneder til 21 måneder.

Fire år ble til fem – Det er helt patetisk og hjelper oss ikke på noen måte, det er å holde oss for narr. Vi mister uansett et helt studieår. Dette betyr både tid og penger for oss.

Lengre læretid gir heller ikke flere studiepoeng. Kunnskapsmessig holder det fint med ett år, vi hadde gode lærere på Rud, sier Thim Falck Ytter Lindholm.

– Dette kan dreie seg om et tap flere hundre tusen, sier medelev Lasse Sunde Øiesvold.

LES OGSÅ: Nytt navn skal lokke flere til Rosenvilde vgs  

Tilbudet var en suksess

Rektor Jarle Furnes og avdelingsleder Tore Dyrkorn ved Rud videregående skole er lei for at elever blir rammet midt i skoleløpet.

Elevene har undertegnet lærlingekontrakter på 21 måneder, i frykt for å miste plassene, men har hele tiden hatt tillit til at skolen ville klare å rydde opp.

– Vi har bedt fylkeskommunen om å la elevene som gikk inn på premisset om 12 måneders læretid få dispensasjon – på lik linje med dem som gikk ut i 2014. Mer får vi ikke gjort, sier de.

RUD-REKTOR: Jarle Furnes har bedt om at elevene får dispensasjon. Foto: Nina Abrahamsen

LES OGSÅ: Rud-elev viser vei til Europa  (sak fra Bærumsavisen)

Fornøyd bransje

Utdannelsen er spesialdesignet for elever som vil ta ingeniørutdannelse i tillegg til fagbrev.

– Bransjen lokalt har vært fornøyd med ordningen, og 12 måneders læretid har vært tilstrekkelig. Det er nå blitt et veldig 1990-talls løp, uten muligheter for å kunne gi individuelle tilpasninger. Det burde være mulig å ta fagbrev når man har kompetansen til det, sier Jarle Furnes.

Furnes og Dyrkorn mener det må kunne forseres også i yrkesfag, på lik linje med andre videregående fag, som for eksempel praksisen med å forsere i matte.

Vil vurdere saken

Thims mor, Nina Falck Ytter Lindholm, har nå sendt inn en formell klage til Akershus fylkeskommune på vegne av sønnen og flere av klassekameratene.

Fylkesdirektør John Arve Eide bekrefter at de har mottatt klagen og lover at de så snart som mulig vil gi saken en ny og grundig behandling. Nå håper lærlingene at de likevel kan avslutte læretiden etter 12 måneder og starte på høyere studier eller jobb til høsten – med et ferskt fagbrev i lommen.

BILMEKANIKK: – Den lokale bilbransjen har i alle år vært fornøyd med elevene våre, sier avdelingsleder Tore Dyrkorn.
HADDE PLANLAGT UTDANNELSEN: Thim Falck Ytter Lindholm er klar for å ta fagbrevet til våren, som var premisset ved skolestart på Rud.
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.