I følge det unge talentet og tidligere eleven ved Rosenvilde var det nesten litt tilfeldig at hun endte opp som designstudent.

LES OGSÅ: Rud-elevene viste seg frem på catwalken

– Jeg søkte om plass på arkitekthøgskolen, men havnet på venteliste. Derfor gikk jeg for alternativ to, som var mote og produksjon på Høyskolen i Oslo og Akershus, sier hun.

Inspirert av Oslo

Før jul i fjor fikk skolens elever i oppgave å sende inn forslag til en kinesisk designkonkurranse som blir arrangert i Beijing hvert år.

LES OGSÅ: Etnisk interiørmote fra uthuset til Europa

– Vi skulle bruke vår egen by som tema for kolleksjonen. Jeg lot meg inspirere av kart og navigasjon, og bruker Oslos vannlinje som mønster i plaggene mine, sier Staver.

Mye arbeid før konkurransen

Hennes fire antrekk var de eneste som ble plukket ut blant de norske bidragene. I slutten av mars reiser hun til Kina for å representere Norge i den presisjetunge konkurransen.

– Akkurat nå lager jeg mønster og syr prøver. Det er mye arbeid som gjenstår før jeg kan ta med meg de ferdige plaggene til Kina, sier designstudenten.

Knytter kontakter i Kina

The Hempel Awards er en designkonkurranse for studenter fra hele verden som blir arrangert hvert år under «China Fashion Week».

For studentene er konkurransen også et viktig møtested for å knytte kontakter og bygge relasjoner.

Flere norske klesdesignere har vunnet priser her tidligere, blant dem den etablerte klesdesigneren Nina Skarra (43) fra Jar.

I følge Skarra kan ikke norske moteshow måle seg med arrangementet de steller i stand i Kina.

LES OGSÅ: Gir seg som leder av Oslo Fashion Week

– Det er et profesjonelt show du ikke ser maken til i Norge. Til sammenligning er Oslo Fashion Week som et studentarrangement å regne, sier Skarra.

– Kom dere ut i verden!

Skarra mottok prisen «Best design Award» da hun var med i konkurransen i 2007 med en kolleksjon inspirert av kinesisk godteri.

– For min karriere betød det ikke så mye, men det var en god erfaring å ha med seg videre, sier Skarra.

Fem år etter viste Skarra, som eneste skandinaviske klesdesigner noensinne, frem sin kolleksjon på New York Fashion Week.

LES OGSÅ: Nesøya-designer omsetter for millioner

– Hvis jeg skal gi et råd til unge designstudenter i dag må det være: Kom dere ut i verden! Jobb for de store motehusene og få erfaringer fra bransjen internasjonalt, sier Skarra.

Nordisk stil

Kolleksjonen som designstudenten Staver deltar med i årets konkurranse har ifølge henne selv en «enkel, nordisk stil», inspirert av hennes favorittmerker Filippa K og Bruuns bazar.

– Jeg bruker rene farger, lite detaljer og det går stort sett i grått, brunt og hvitt, sier hun.

LES OGSÅ: Designer smykker for kjendiser og kongelige

Like fullt skal hun bruke noen rosa detaljer på antrekkene, som består av ulike drakter.

Bra å ha på CV

I følge designstudenten selv deltar hun ikke for å vinne, men for å kunne møte kolleger fra andre land og oppleve Kinas moteverden.

LES OGSÅ: Asker-designer startet bloggopprør

– Jeg tror ikke Hempel Awards er veldig kjent i Europa, men i Asia er dette stort. For meg blir det bare et pluss å ha på cv’en, tror Staver.