Skip to main content

Rom for lek & historier

YNDLINGSPLASSEN: Tone Bye Øiseth og sønnen Birk (4) nyter sola på den nye uteplassen, som er tilpasset hele familien. – Birk leker og de voksne slenger beina opp i hengekøya og leser bok, sier Bye Øiseth.

Rekkehuset til familien Bye Øiseth på Bleiker er tilpasset etter det som får dem i godt humør.

– Jeg liker taustigen best!

Fire år gamle Birk tar tak i den splitter nye taustigen som henger utenfor inngangspartiet til familien på Bleiker i Asker. Den nybyggede uteplassen er blitt familiens yndlingssted. Mens Birk klatrer i tau eller tegner med kritt på murveggen, kan foreldrene Tone og Karl Mats Bye Øiseth drikke morgenkaffen i hengekøya.

– Det er så herlig å være her etter at vi bygget plattingen, sier Tone.

Inntil et par måneder siden besto uteområdet av en gressplen. Der samlet det seg ofte opp regnvann fra hageskråningen, og de ble klissvåte på beina. De bestemte seg for å lage en vedlikeholdsfri og tørr uteplass i stedet.

ETTERMIDDAGSPLASSEN: På nedsiden av huset har familien bygget en platting med plass til grilling og selskaper.

– Det er sol her hele formiddagen – en perfekt frokostplass, sier Tone.

Om ettermiddagen trekker familien ned til den andre verandaen som ligger på nedsiden av huset. Rekkehuset byr på mange gode utemuligheter, synes Tone.

LES OGSÅ: Gikk fra trygg jobb for å satse på interiørdrøm

LES OGSÅ: Lønner seg å være rund i kantene

Slipper unna vedlikeholdsarbeidet

– Mange drømmer om en enebolig med stor hage og det å gå rundt huset, men jeg synes rekkehus er topp. Det føles sosialt og trygt å vite at jeg har naboer vegg i vegg. Jeg tror folk har godt av å lære seg å ta hensyn til hverandre. Også er det deilig å slippe masse vedlikeholdsarbeid, sier hun.

 

Tone og ektemannen har vært opptatt av å skape et hjem som passer for alle tre. De har fokusert på lekenhet, funksjon og velvære. Hun jobber i interiørbutikken «xponella» i Asker, og synes det er gøy å eksperimentere med farger og stiler. Det blomstrete 70-tallstapetet på kjøkkenet er et godt eksempel på nettopp det. Da de overtok huset i 2009 var alle veggene i huset tapetsert i sterke farger og glade mønstre.

 

RETRO: 70-tallstapetet er bevart til ære for rekkehusets historie. – Den har dannet utgangspunkt for følelsen i huset, sier Tone.

– Det var rene tapet-bonanzaet her! Vi kjente ikke den eldre damen som bodde her før oss, men følte en respekt for henne og tenkte vi måtte bevare én av veggene hennes, forteller Tone.

Den knallgule veggen kommer tydelig frem også i stua og entreen.

– Den har faktisk dannet utgangspunktet for følelsen i huset, forklarer Tone.

Hun viser til flere gule detaljer i interiøret samt en rekke retro møbler.

TEGNEKROK VED KJØKKENBORDET: Det er morsommere å sitte her å tegne enn å se på at de voksne spiser ferdig middagen, synes Birk.

LES OGSÅ: – NHO glemmer å tenke på gode bomiljøer

– Man skal ikke være redd for gamle ting

Svigerforeldrenes gamle Respatexbord har fått plass på kjøkkenet sammen med et par matchende krakker.

– Gamle ting er en kilde til samtale og diskusjon, sier Tone.

I spisestuen troner blant annet oldemorens gamle piano.

 

– Under krigen satt oldemor og spilte, mens bestemoren min, broren hennes og alle vennene deres sang med, sier Tone.

Bok- og CD-samlingen deres har også fått en sentral plass i huset, og er plassert i en hylle som Tones far har snekret til dem.

– Mange kvitter seg med analoge CD-er, men vi bruker de fortsatt. Det morsomme er når gjester titter på samlingen og begynner å mimre om opplevelser de har hatt til de ulike albumene. Man skal ikke være redd for gamle ting.

 

TV-STUEN: Familien er glad i bøker og musikk, og har sørget for å gi samlingen en velfortjent plass i TV-stua. Hylla er i tillegg dekorativ, og luner opp rommet.

 

Les flere artikler