Skip to main content

Røkke tilbød hagen til mobilmast: Nabo har klaget og vil ha masten fjernet

MASTEN: Slik ser masten ut fra Konglungfaret.
MASTEN: Slik ser masten ut fra Konglungfaret.

Kjell Inge Røkke har tillatt Telenor å bygge en ni meter høy mobilmast på sin egen eiendom. Det liker en nabo dårlig.

Det er altså ikke bare for tårn på Fornebu at Røkke får naboer på nakken.

– Dette er en Telenor-sak. Røkke har kun stilt areal til disposisjon for en mast som vil bedre mobildekningen i hele området, påpeker Rolf Nereng, Kjell Inge Røkkes pressetalsmann.

Allerede for ti år siden gikk dekningsdirektør Bjørn Amundsen ut i Budstikka og etterlyste areal til å plassere mobilmaster på, blant annet på Konglungen.

Området har hatt svak mobildekning.

– Aker hadde allerede plassert ut utstyr på eiendommen for å få bedre dekning. Siden dette utstyret uansett måtte byttes, kom vi til at en ny mobilmast ville være den beste løsningen, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

FIKK JA I MARKA: Grønt lys for ny mobilmast i marka

– Vanskelig område

Selve klarsignalet til å kunne plassere masten på Røkkes eiendom skal ha kommet for flere år siden. Amundsen er usikker på om dette kom som et tilbud fra Aker/Røkke eller et forslag fra Telenor.

– Denne delen av Norge er av de vanskeligste når det gjelder å finne en plass å plassere mastene på. Alle klager på dekningen, men veldig få er villige til å stille plass til disposisjon, sier han.

Han påpeker at dette er en mast som ikke bare gir Kjell Inge Røkke bedre dekning, men også i den østre delen av Konglungen, Konglungveien, Konglungfaret, Gamle Konglungvei og Ovnsbråten.

LES OGSÅ: Nabolag mot nabolag om mobilmast

 

GODT SKJULT: Fra selve Konglungøya kan masten skimten inne blant trærne, men er ikke lett å se.
GODT SKJULT: Fra selve Konglungøya kan masten skimten inne blant trærne, men er ikke lett å se.

Er godkjent

Asker kommune godkjente byggingen av masten i midten av oktober, men nabovarslet fra Telenor til den ene naboen kom ikke frem. Hun reagerer sterkt på masten, og klagen går til Fylkesmannen i Oslo og Viken hvis kommunen avviser den.

De fem andre naboene har ikke kommet med innsigelser.

Telenor hadde også glemt å søke om dispensasjon for en byggegrense, men den er nå godkjent i etterkant.

«Masten er sjenerende å se på. Direkte stygg. Og er i kort avstand fra min tomtegrense. Når vi i dag vet at stråling fra slike master er direkte helseskadelige i tillegg, er det veldig betenkelig at en slik mast blir satt opp midt i et boligfelt. Jeg ber om at godkjennelsen blir trukket tilbake og at masten fjernes umiddelbart.», skriver naboen i klagen.

Asker kommune viser på sin side til at en ekspertgruppe i 2012 konkluderte med at det ikke er vitenskapelig grunnlag for at en slik mobilmast, som overholder grenseverdiene, gir helseskader.

Det har også kommet naboprotester i forbindelse med plassering av andre mobilmaster.

«Skal jeg leve med denne direkte helseskadelige masten fordi naboen ikke kan bruke fasttelefon?», spør naboen.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.