Skip to main content

Røkke blar opp 10,8 milliarder for nytt oljeselskap

STOLT: - Vi er svært stolte av at BP har valgt å samarbeide med Aker, sier Kjell Inge Røkke.

Kjell Inge Røkkes Aker er blitt enige med BP Norge AS om å fusjonere, går det frem av en børsmelding.

Fredag morgen kom nyheten om at norsk sokkel får et nytt oljeselskap kalt Aker BP, skriver VG.  Aker har hovedkontor på Fornebu.

Det skjer gjennom at Det norske oljeselskap, som Kjell Inge Røkkes Aker eier halvparten av, kjøper BPs norske virksomhet.

- Vi er svært stolte av at BP har valgt å samarbeide med Aker. Dette vil gjøre Det norske til et ledende uavhengig offshore E&P-selskap, sier styreleder og Konglungenbosatte Kjell Inge Røkke i Aker i meldingen fra selskapet.

LES OGSÅ: Skulpturparken på Fornebu offisielt åpnet

10,8 mrd.

Det norske vil betale totalt 10,8 milliarder kroner for BP Norge.

Dette inkluderer et skattemessig fremførbart underskudd på 2,2 milliarder kroner og en netto kontantbeholdning på 1,5 milliarder kroner.

Fordeles

Aker-systemet til Kjell Inge Røkke, som i dag eier 50 prosent av Det norske, kjøper deretter 33,8 millioner av aksjene BP mottar i oppgjør for 2,7 milliarder kroner for å oppnå den ønskede eierstrukturen, sktriver Dagens Næringsliv.

Etter dette vil Aker være største eier av Aker BP med 40 prosent, mens BP og de øvrige Det norske-aksjonærene eier 30 prosent hver.

LES OGSÅ: Røkkes Aker feirer 175 år i nye lokaler i Fornebuporten

6.000 har mistet jobben

6.000 oljearbeidere har mistet jobben i Aker-eide selskaper til nå. – Evnen til omstilling har vært drivkraft for oss i 175 år. Vi skal klare det igjen, forsikret konsernsjef i Aker, Øyvind Eriksen ovgerfor Budstikka i forrige uke.

– Aker har holdt til i Oslo i 174 år, men 175-årsjubileet feirer vi altså som bæringer. Det har vært en stor overgang å flytte fra Aker Brygge til Fornebu, men vi stortrives her ute. Vi har fått til en mye bedre samordning mellom bedriftene våre, med flere gode grep, sa Eriksen.

– Er dette begynnelsen på slutten for olje- og gassalderen?

– Nei. Vi i Aker tror olje og gass vil være en etterspurt energikilde i mange tiår fremover. Dette forretningsområdet står i dag for 40 prosent av våre samlede verdier, og det vil fortsatt dominere. Eller som Kjell Inge skrev i sitt seneste aksjonærbrev: Hvis du ikke tror på olje og gass fremover, så bør du ikke investere i Aker.

Åpnet skulpturpark i går

I går var Kjell Inge Røkke opptatt med åpningen av Akers nye skulpturpark på Fornebu. Dronning Sonja  var blant gjestene som overværte åpningen av kunstner Magne Furuholmens største prosjekt noen gang.

Inne i Akerkvartalet på Fornebu er om lag 50 skulpturer av ulik størrelse plassert utover et ti mål stort område. Det hele er finansiert av Aker.

 

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.