Skip to main content

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Ringenes herre

Med få grep kan du forvandle den tradisjonelle julekaken til verdens beste sommermat.

Det jeg skrev over er på grensen til løgn. Det er et forsøk på å få deg til å lese videre. Og siden du ser dette så har jeg tydeligvis lykkes.

For dagens matspalte har hverken noe med jula, verdens beste eller sommermat å gjøre. Men poenget mitt er at donuts smaker fantastisk godt.

De saftige, bløte, søte, fine og lubne kakene, hvis vi kan kalle det kaker, er så gode at du kan sette dem på bordet uansett om det er kongen eller fotfolket som kommer.

Nå vet jo ikke jeg hverken hvorfor kongen skulle svinge innom deg eller om Harald liker donut, men jeg regner med at du vet svaret på det første, og jeg mener at han bør på det andre.

Donuts med dårlig rykte

Det kan ikke bli særlig mer amerikansk enn donuts. De fleste forbinder disse kakene med baktunge amerikanske politimenn som vralter seg inn i politibilen med et brett donuts. Og der sitter de hele dagen, trøkker i seg og tørker svetten.

Så tar de litt kaffe, fanger en tyv og drar for å kjøpe et nytt brett. Og akkurat sånn fikk donuten et dårlig rykte, som selve symbolet på latmannskap, junkfood og usunt.

Nå er vel det ofte ord som brukes om så mye som kommer fra andre siden av dammen, men det gjør det ikke noe mer troverdig av den grunn.

Passer for alle

Jeg vil ikke anbefale noen å spise et brett med donuts til lunsj. Ikke til frokost heller, for den saks skyld. Men jeg vil anbefale alle å lage en gryte til passende anledninger.

Enten til en sommerfest, en bursdag eller bare for helgen. For det er jo fantastisk godt, oppsiktsvekkende og ikke minst et fargerikt innslag på bordet. Dessuten er det for alle.

Nordmenn kjenner godt til utgangspunktet. For under den søte glasuren er det enkelt og greit en smultring. Og nettopp den har jo vært et fast innslag på julebordet i alle tider. I alle fall de siste 100 årene.

PRØV OGSÅ: Spiselige forundringspakker

De første beskrivelsene av smultringen dukket opp i norske kokebøker på slutten av 1800-tallet. Det var antagelig et resultat av at utvandrerne til Amerika vandret tilbake igjen. Da tok de selvfølgelig med seg det beste av det de hadde opplevd og smakt. Smultringen var selvfølgelig blant det. Og der fikk vi de kjedelige faktaene servert midt i virkeligheten: Selv den norske julekaka smultringen er visst ikke norsk allikevel.

Gjør det enkelt

Men nå skal jeg slutte med sammenligningen, for det er et hav imellom en smultring og en solid donut. For det er jo nettopp i glasuren og uttrykket at donuten virkelig viser seg fra sin beste side.

Du kan selvfølgelig dekorere den med absolutt hva du måtte ønske, av smørkrem og sauser og glasurer, strø, pynt og søtsaker.

Jeg velger å holde det enkelt: Ren melis, farge og strøssel. Dessuten trapper jeg litt ned på selve smultringen. Der den vanlige donuten og smultringen gjerne har rømme, fløte og mye sukker, går jeg for melk og heller en beskjeden mengde farin. For den søte melisen tilfører så mye søtskap og karakter at jeg ikke trenger en bælfeit ring under.

ER DETTE DIN FAVORITT?: Enklere laksefat får du ikke

Ikke for det, dette er uansett ikke akkurat helsebringende. Det er raust med både mettet fett og hvitt mel her, og det er helt greit. Men det finnes en grense, i alle fall de gangene jeg har tenkt å spise hele brettet selv.

Kan fryses

Ungene kommer til å elske ringene dine. De andre gjestene kommer også til å smile, skryte og få vann i munn. For det er vanskelig å unngå. Og det blir ikke bedre når de har satt tennene i en, for dette er saftige saker!

Kanskje ikke så rart med tanke på hva de inneholder: Smør og mel og egg og sukker. Nettopp derfor er de så avsindig gode. Akkurat derfor vil de fleste skryte deg opp i skyene. Og med ett er du Ringenes Herre.

Selve smultringene kan du fryse ned etter at de er ferdig stekt. For smultringer tørker raskt ut, så de er best den samme dagen eller den dagen de tines. Men ingen fare, du kommer til å bli kvitt dem alle sammen når de er satt på bordet.

Les flere artikler