Skip to main content

Riktig mat på langturen

Tine Mejlbo Sundfør er treningsekspert i Budstikka.
Tine Mejlbo Sundfør er treningsekspert i Budstikka.

Hvis du går på ski for å trene og skal ut på langtur, er det viktig med riktig påfyll av næring både før turen og underveis. Det er ingen god opplevelse å gå tom når du har mange lange kilometre igjen til parkeringsplassen.


Når du går på ski, svetter du mye og taper mye væske. Derfor reduseres blodvolumet ditt, og dette vil igjen bety mindre effektiv forsyning av oksygen og næringsstoffer. Dette kan gi opphopning av melkesyre og gjøre deg svimmel og tung.


Hvor mye væske du trenger, avhenger av hvor mye du svetter. Her spiller både kroppsstørrelse, hvor mye klær du har på og intensitet en rolle. For de fleste er 0,5 liter pr time tilstrekkelig.
Hovedregelen er at du bør ha med deg drikke på økter over 30 minutter. Hvis økten varer mer enn 75 minutter bør du også fylle på med karbohydrater.

Les også hva Tine Mejlbo Sundfør svarte leserne.


Hvis du går på ski uten å ta spisepause og skal være ute i mer enn 75 minutter, bør du ha med deg drikke med karbohydrater. Både svak saft og sportsdrikk fungerer fint. Hvis du skal på en skikkelig langtur, bør du velge sportsdrikk, for da må også tapet av salter erstattes.

Karbohydrater


Hvis du er av dem som tar deg tid til en skikkelig matpause på turen, så bør matpakken helst inneholde en god porsjon karbohydrater som gir et stabilt blodsukker over tid.
Karbohydrater har vist seg å være den mest effektive energien for musklene våre ved høy intensitet.

Matpakke med grovt brød eller grove rundstykker og proteinrikt pålegg som fiskepålegg, egg, ost og kjøttpålegg er bra bensin for muskulaturen. Ved lavere intensitet fungerer også fett i større grad som energikilde.

Litt kvikklunsj skader ikke, men du bør ikke velge sjokolade istedenfor annen mat på tur, for da er det lett å gå tom. En appelsin sammen med matpakken gir mye væske og masse C-vitaminer og antioksidanter.


Trening med høy puls fører til økt dannelse av reaktive stoffer, såkalte frie radikaler som kan skade cellene våre. Når du trener mye er det derfor ekstra viktig å få nok antioksidanter som nøytralisere disse reaktive stoffene.

Velg mat som tar liten plassMange som går raske turer ønsker ikke å bære med seg for mye, derfor er det viktig å velge mat som tar liten plass, men som likevel gir bra og riktig energi.

Gode alternativer er müslibarer, sportsbarer, tørket frukt og litt nøtter eller banan, pluss rikelig med drikke.


En god regel hvis du skal på langtur, er å alltid ta med litt ekstra mat og drikke for sikkerhets skyld, særlig hvis du er på tur i områder hvor du ikke er så kjent og ikke er helt sikker på hvor lang turen blir til slutt.

Les flere treningssaker på Lyst

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.