Skip to main content

Riksantikvaren fant kulturhistorie på Dikemark sykehus

Forfallet fortsetter: Dikemark sentrum skal bli Askers nye lokalsenter, foreløpig er det liter som tyder på det.

Ingen vet hva det vil koste å bygge nye boliger bak de fredede sykehusfasadene på Dikemark. Men Riksantikvaren tror på et nytt liv for Dikemark.

37 bygg på sykehusområdet på Dikemark er fredet, i tillegg til gressplenene og parkene. Fredningen ble vedtatt av Kongen i statsråd i 2012, etter innstilling fra Riksantikvaren.

Asker kommune var i utgangspunktet skeptisk til et fredningsvedtak av frykt for at det ville stoppe utviklingen til et levende lokalsenter.

Nå er den frykten borte.

LES OGSÅ: Derfor er denne brakka fredet

Ingen vet pris for restaurering

29 av byggene ble fredet kun utvendig, og kan derfor bygges om til moderne leiligheter eller forretninger, avhengig av hva kommunen planlegger fremover, så lenge byggenes originale utseende blir bevart. Kommunen ser for seg boliger til 500-1.000 mennesker, kunne Budstikka fortelle i går.

– Den beste fredningen er at byggene er i bruk, og fredningen på Dikemark skal ikke ligge i veien for å endre bruksområdet til byggene, selv om vedtakene er gjort ut på et helsehistorisk grunnlag, forklarer seniorrådgiver Bård Langvandslien hos Riksantikvaren.

 

– Eksteriøret må imidlertid vedlikeholdes og restaureres til originalt utseende, legger han til.

Per i dag er det ingen som vil anslå hva restaureringen og ombyggingen vil koste.

Forfallet kommet langt

Langvandslien er godt kjent på Dikemark, og har sett at forfallet mange steder har kommet svært langt.

– Det er et stort vedlikeholdsbehov, derfor er det positivt å se hvordan Asker kommune har engasjert seg for å få virksomhet inn i byggende igjen, sier Langvandslien.

Dikemark sykehus utgjør et enestående kulturmiljø i nasjonal målestokk og er et svært viktig arkitektur- og helsehistorisk eksempel på et godt bevart psykiatrisk sykehus fra de første år av 1900-tallet, heter det i fredningsvedtaket i 2012.

LES OGSÅ: Dikemarks store hemmelighet

BLI MED TILBAKE I TID: Se bildene fra direktør Gjessings Dikemark

Riksantikvaren legger videre vekt på at park, hager og beplantning blir bevart, slik at man kan se anlegges innbyrdes sammenheng.

Sykehushistorie

Anlegget avspeiler også behandlingsformene og ideene i psykiatrien fra 1900-tallet, hvor pasientene ble henvist til landlige omgivelser, viser Riksantikvaren til.

Oslo universitetssykehus (Ous) eier 32 bygninger på Dikemark, men sykehuset har ingen planer om fremtidig bruk.

Ous har per i dag fortsatt fire små psykiatriske avdelinger igjen på Dikemark, hvor den ene er den regionale sikkerhetsavdelingen for svært farlige pasienter. Videre bor en del eldre pasienter i avdelingen Slottet. Sykehuset har ingen planer om snarlig nedleggelse.

– Av de 32 byggene er det nå bare seks som står helt tomme. Resten bruker vi selv eller har leid ut, forteller kommunikasjonsansvarlig Kirsti Tangen-Fosser ved Oslo sykehusservice.

LES OGSÅ: Slik skal Dikemark bli et sentrum i Asker

– Hva er sykehusets planer i området?

– Vi har per dags dato ingen langsiktige planer. Inntil videre opprettholder vi driften som vanlig, og samarbeider med Asker kommune om områdets fremtid, svarer Tangen-Fosser.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.