Skip to main content

Resturantkongen Toralf Bølgen gikk fra gitar til vin

FRA GITAR TIL VIN: – Jeg spiller fremdeles, men kan aldri mer jobbe som musikklærer, sier gitarpedagog og vinkjenner Toralf Bølgen. Her får fingrene fritt spillerom en morgenstille stund på Bølgen & Moi på Briskeby i Oslo. FOTO: KARL BRAANAAS

Bølgen startet karrieren langt fra vinkjelleren. Han er egentlig utdannet gitarpedagog.

– Jeg føler at jeg er der jeg skal være, sier Toralf Bølgen (59) og ser fornøyd ut over vinglass og servietter på dekkede betongbord. Vinkelneren fra Rykkinn eier syv restauranter sammen med kokkemakker Trond Moi, med rundt 200 ansatte og 300.000 gjester i året.

Denne stille morgenstunden på Bølgen & Moi på Briskeby leker fingrene hans, mest kjent for å håndtere vinflasker og skjenke eksklusive dråper, med strengene på en gylden gitar. Karrieren til restaurantkongen startet nemlig langt fra kjøkken og vinkjeller: Toralf er egentlig utdannet gitarpedagog.

TORALF BØLGEN (59)

– Helt hekta på gitar

– Jeg begynte ikke å spille før jeg var 14 år, men fra da var jeg helt hekta, forteller Toralf, som lærte å spille på egen hånd. Etter hvert ble det musikklinjen på Rud videregående, så fire år på Musikkonservatoriet i Oslo. Samtidig jobbet han som nattevakt på Leangkollen hotell i Asker for å spe på studielånet – en drømmejobb både fordi han likte miljøet fullt av folk, mat og vin – og ikke minst fordi han kunne øve når gjestene hadde lagt seg.

– Det var helt fenomenalt, på den tiden kunne jeg virkelig ikke tenke meg noe annet enn å spille klassisk gitar. Ikke for å bli en stor stjerne, de beste stundende hadde jeg når jeg spilte for meg selv uten publikum. Det betydde mye å få bekreftet at jeg mestret et krevende instrument. Hele miljøet var altoppslukende.

– Fikk du reaksjoner på yrkesvalget ditt?

– Kanskje var det et valg folk ikke syntes var så lurt, men hjemme prøvde ingen å få meg til å velge annerledes. Og på skolen fikk vi ikke så mange råd på 70-tallet.

Var lærer for 45 gitarelever

Jobb som gitarlærer ved den kommunale musikkskolen i Drammen og Lier ventet rett etter studiet. I tillegg ga han privattimer. På det meste hadde han 45 elever, tre av dem er proffe musikere i dag. Samtidig tok han ekstravakter på Leangkollen, fordi han likte det så godt.

– Hva skjedde?

– Selv om det var morsomt å undervise, sugde det etter hvert energien ut av meg. Men egentlig skyldes jobbyttet tilfeldigheter, innrømmer Toralf.

For da han til sin store overraskelse i voksen alder ble innkalt til militærtjeneste, måtte han si fra seg alle gitar-elevene. Da permisjoner og vikarer var på plass, ble innkallingen til ett års verneplikt imidlertid avlyst.

Norgesmester i vin

– Da benyttet jeg sjansen til å prøve full jobb på Leangkollen for å se om det var gøy. Og det var det – jeg tenkte «Yes!». Jeg var nok veldig ivrig, ler Toralf, som særlig ivret for vin.

Det var kun snakk om måneder før han ble hovmester, så restaurantsjef. Han var med på landets første vinkelnerstudium i 1990. Etter hvert vant han NM for vinkelnere. Sin første restaurant åpnet han sammen med Trond Moi på Høvikodden i 1995.

– Vi hadde masse ideer og gjorde mye ingen hadde gjort før – jo mer jeg lærte, desto mer interessant ble det. Dette var før jeg fikk familie og andre forpliktelser enn meg selv – jeg kunne jobbe døgnet rundt og var overbevist fra første sekund om at dette skulle vi få til. Jeg er nok et konkurransemenneske.

– Det blir en lidenskap

– Angrer du på at du byttet beite?

– Det er helt unikt hvis du ikke har noen tunge stunder i jobben, særlig som selvstendig næringsdrivende. Gitar spiller jeg fremdeles i perioder, men jeg vil aldri bli musikklærer igjen. Dessuten har jeg hatt god nytte av å være pedagog når jeg skal lære opp folk i restauranten.

– Er det fellesnevnere mellom gitar og vin?

– Når jeg åpner døren til restauranten og gjestene kommer inn, har opplevelsen mye til felles med å holde en konsert. Det som skjer, er der og da. Bommer du på første tone, kan du ikke ta det tilbake. Ingen kveld er lik, det blir en lidenskap, enormt pulserende og givende.

– Hva er ditt råd til 10.-klassingene som sliter med å velge fag og skole?

– Følg hjertet ditt, du blir aldri skikkelig flink til noe du ikke liker. Sett deg mål. Og så tror jeg det kan være befriende for pressede ungdommer å tenke at det som regel er flere riktige roller i yrkeslivet for de fleste av oss.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.