Skip to main content

Rektor: Fikk ingen mobbevarsel

URETTFERDIG: Helen Førland var rektor ved Gullhaug fra 2002–2011. – Jeg opplevde at Gullhaug var et sted der elevene ble godt ivaretatt, og der foreldre og elever sa fra dersom det var noe de ikke var fornøyd med, sier Førland.

Tidligere Gullhaug-rektor Helen Førland opplyser at hun aldri mottok noen mobbeklager vedrørende jenta (13) som nå er død.

Etter at den 13 år gamle jenta ble erklært død nyttårsaften, har det blitt kjent at jentas mor har fortalt om mobbing av datteren mens hun gikk på barneskolen.

I kjølvannet av dødsfallet har en rekke personer uttrykt seg kritisk til skolens innsats mot mobbing i sosiale medier.

Helen Førland var rektor ved Gullhaug i den perioden da den nå døde 13-åringen gikk i 1–3. klasse.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i de beskrivelsene som kommer. Jeg synes det er fryktelig trist å lese hvordan skolen blir fremstilt. Jeg fikk ingen henvendelser fra denne familien om at jenta ble mobbet, sier Førland.

LES OGSÅ: Kristin Oudmayer: - Ikke heng ut barn som mobbere

Hadde utviklingssamtaler

To ganger årlig har kontaktlærer utviklingssamtale med eleven og dennes foreldre. Rutinen er at kontaktlærer skal spørre eleven om den blir mobbet eller plaget, og hvem som eventuelt mobber eller plager.

Svarer eleven eller foresatte «ja» på noen av disse spørsmålene, skal rektor få beskjed. Det skjedde aldri, ifølge rektor.

– Vi hadde ett enkeltvedtak i min tid som rektor. Det gjaldt en annen sak, opplyser Førland.

LES OGSÅ: – Vonde dager for Mølladammen-elevene

Ukjent hos Fylkesmannen

Da jenta begynte på Mølladammen skole i høst, sendte moren et brev til Fylkesmannen i Oslo og Akershus allerede første undervisningsdag. Utdanningsdirektør Grethe Hovde Parr opplyser til Budstikka at dette er den eneste gangen Fylkesmannen har fått noen henvendelse fra foreldrene til jenta.

– Dere har aldri tidligere fått noen klagesak eller noen henvendelser som gjelder skolens håndtering av mobbing når det gjelder denne jenta?

– Aldri, sier Hovde Parr.

LES OGSÅ: 13-åring var elev ved Mølladammen til høstferien

LES OGSÅ: Styrket hjelpetiltak på Mølladammen skole

Mobbe-indeksen fra elevundersøkelsen i 2007–2012 viser at Gullhaug skole lå på kommunesnittet i 2007, 2008 og 2012, og marginalt over snittet i 2009 og 2010.

– Vi jobbet hardt med det psykososiale miljøet. Det er alltid noen som ikke finner seg til rette. Vi kartla hvem elevene likte å leke med, for å finne «de ensomme ulvene». Ut fra det satte vi opp lekegrupper, der lærerne bestemte hvem som skulle leke sammen, forteller Førland.

– Det ble gjort veldig mye godt arbeid for å inkludere elevene, og jeg synes det er viktig at det kommer frem, sier Førland.

Hun støttes av tidligere FAU-leder Jarle Torgersen.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.