Skip to main content

Rekorddyp boring etter Føyka-varme

NED TIL DYPET: Seniorrådgiver Per Øystein Funderud og miljøvernsjef Bjørn Nordby på Føyka foran boremaskinen som nådde målet på 800 meter tirsdag.

800 meter dype energibrønner skal hente varme til fremtidige Føyka-utbygging. Aldri før er det boret så dypt etter varme. Tirsdag var første hull ferdig boret.

Hittil har boring etter bergvarme stort sett vært gjort gjennom borehull på inntil 300 meters dybde der det er fire til seks grader. Nå bores det hull som er mer en dobbelt så dypt som Eiffeltårnet er høyt.

– Men boring til 800 meter vil vi få temperatur på 20 grader. Dermed vil en dyp brønn erstatte seks-syv tradisjonelle brønner, sier miljøvernsjef Bjørn Nordby i Asker kommune.

De to første brønnene som nå bores vil koste 8,6 millioner. Prosjektet er et nybrottsarbeid innen energihenting som støttes med 3,4 millioner av Enova og Innovasjon Norge, borefirmaet Båsum bidrar med 1,4 millioner og Asker kommune legger 3,8 millioner inn i prosjektet.

Til kunstgress

– Dette er et svært spennende prosjekt og et nybrottsarbeid Asker kommune nå er i gang med, sier kommunikasjonssjef Eiliv Flanke i Enova.

I første omgang skal de to brønnene varme opp kunstgressbanen på Føyka der bergvarmen fra 800 meters dyp skal erstatte propan som energi og dermed klimautslipp.

–  Subsidierer ikke

– Investeringen brukes altså til å subsidiere av Asker Skiklubb?

– Nei. Avtalen med skiklubben innebærer at de skal betale for energien, sier Nordby.

Men han påpeker at propan har stor prisvariasjon, og at klubben skal betale tilsvarende laveste pris de ville ha betalt for propan.

800 meters dype energibrønner har hittil bare vært benyttet til forskningsformål. Lykkes boringen i Asker, blir dette de dypeste brønnene som brukes til reell oppvarming.

Og det er mot den store utbyggingen av Føyka, som skal øke Asker sentrums areal med 60 prosent med boliger, forretninger, spisesteder, kontorer, ny fotballstadion, parker og plasser, energibrønnene skal brukes. Men foreløpig ligger Føyka-planene bare på tegnebrettet og i reguleringsforslag.

Dekkes av 104 brønner

– Med 14 dype energibrønner på 800 meter og 90 mindre brønner, skal all energi til Føyka-utbyggingen være dekket med energi fra dypet, sier miljøvernlederen.

Nordby og seniorrådgiver Per Øystein Funderud påpeker at brønner med så stor dybde som 800 meter må ligge i en viss avstand fra hverandre for å gi full effekt, men samtidig trengs det å bores langt færre hull.

– Nettopp derfor kan det vi nå gjør på Føyka være svært viktig i tettbygde områder der det er lite ønskelig å bore mange hull, opplyser Flanke i Enova.

Borer også på Holmen

Holmen svømmehall, som Asker kommune nå bygger, skal også forsynes med bergvarme. Der bores det 15 hull ned til 200 meter for å hente opp energi til oppvarming. Også dette prosjektet fikk Enova-støtte.

Kostnaden på 8,6 millioner er ikke bare for boringen av de to hullene, men omfatter også forskningstimer og energianlegg på Føyka. Det vil levere energi til en pris på mellom 60 og 70 øre per kwh.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.