Skip to main content

Regjeringen avslutter streiken mellom KS og Unio

Streikende lærere hang opp banner på Høvik-broa over E18. Nå må banneret ned og lærerne tilbake på jobb etter at regjeringen ba partene avslutte streiken fredag ettermiddag.

Streikende lærere hang opp banner på Høvik-broa over E18. Nå må banneret ned og lærerne tilbake på jobb etter at regjeringen ba partene avslutte streiken fredag ettermiddag.

FOTO: KARL BRAANAAS

Det blir tvungen lønnsnemnd mellom KS og Unio. Sikkerheten ved et søppelanlegg i Fredrikstad er grunnen til at regjeringen griper inn.

Det skjer etter at partene fredag ettermiddag har vært i møte med arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H). De var ministeren som innkalte til møtet, som startet klokken 16.

– Møtet viste klart at det ikke var mulig for partene å finne en løsning på denne akutte situasjonen, sier Røe Isaksen.

Den utløsende årsaken for at ministeren griper inn er en situasjon ved FREVARs prosessanlegg for energigjenvinning og avfallshåndtering i Fredrikstad, opplyser regjeringen i en pressemelding.

 «På ettermiddagen torsdag 3. juni kom det et varsel fra Fredrikstad kommune om at det var en situasjon ved FREVAR som eier og driver kommunens prosessanlegg for energigjenvinning og avfallshåndtering», heter det i meldingen.

Anlegget er stengt ned på grunn av streiken. Brannvesenet skal ha avdekket at det er umiddelbar fare for at søppelet vil selvantenne og starte en brann i gjenvinningsanlegget.

– Fare for liv og helse

– Når konflikten kan medføre fare for liv og helse har jeg ikke annet valg enn å gripe inn i konflikten, sier Røe Isaksen.

På oppfordring fra arbeidsministeren har partene sagt at de skal avslutte streiken slik at alle kan gå tilbake til jobb så snart som mulig.

– Det regjeringen gjør nå provoserer meg. Vi har drevet en ansvarlig og helt rettmessig streik. Når de stanser streiken gjennom tvungen lønnsnemnd, understreker det tydelig hvor uunnværlige våre medlemmer er for det norske samfunnet, sier streikeleder i Unio, Steffen Handal på Utdanningsforbundets nettsider. 

– Vi er glade for at noen handler raskt for å ivareta liv og helse i Fredrikstad. Situasjonen ble svært alvorlig, med akutt fare for liv og helse. Kommunen søkte derfor om dispensasjon hele tre ganger. Unio avslo alle gangene. Det må Unio bære ansvaret for, skriver direktør for arbeidsliv i KS, Tor Arne Gangsø, i en pressemelding. 

20.000 i streik

Konflikten har pågått siden 27. mai, og har omfattet over 20.000 ansatte i barnehager, skoler, helseinstitusjoner og andre offentlige virksomheter på landsbasis.

Bærum er én av 16 kommuner som har vært rammet av konflikten. 1.564 kommunalt ansatte var fredag i streik i Bærum, ifølge kommunaldirektør for styring og utvikling, Bente Herdlevær.

Asker ble ikke berørt av streiken.

(saken oppdateres)

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.