Skip to main content

Rause beter

BRE BETER: På latinsk heter den Beta vulgaris rubra. Jeg er dårlig i latinsk, men synes vulgaris er et passende ufortjent navn på denne søte og fargefylte grønnsaken.
BRE BETER: På latinsk heter den Beta vulgaris rubra. Jeg er dårlig i latinsk, men synes vulgaris er et passende ufortjent navn på denne søte og fargefylte grønnsaken.

Dagens tilbud: Skal du ha deg ei beta?

Og DER så rødbetene høstens lys!

Det har vært en langtekkelig prosess. For da jeg satt der med den lille frøposen i hendene en kald dag i mars kunne jeg ikke se for meg at trekassen i hagen skulle bugne. Det gjorde den strengt tatt ikke heller, for de små spirene ble svidd i filler i maisolen, og runde nummer to har stått og gjort alt annet enn å blomstre.

Men det kom seg utover sommeren, og det var canasta og hornmusikk og laurbærkrans da de første jordlige pærene åpenbarte seg i hagen. Vi lagde hawaii-smykker av løvetann og danset polkabetedansen mens vi sang «hagen full av beter, hagen full av beter».

 

FARGERIK: Den dype rødfargen får frem det beste i salatbollen. Når de i tillegg smaker så bra har du en sikker vinner.
FARGERIK: Den dype rødfargen får frem det beste i salatbollen. Når de i tillegg smaker så bra har du en sikker vinner.

Men så ble det stille, gitt. Både på oss og i bedet. Bladene var der, det sto ikke på det. Men de små betene lot vente på seg. Så de ble avskrevet som så mye annet her i hagen denne sommeren. Men så, for noen uker siden, så jeg plutselig at de har flesket seg i kompostjord og vokst seg lubne og veslevoksne. Og da ble det polka igjen, for hva er vel bedre enn å kunne høste disse rødsprengte søtlige grønnsakene fra egen hage?

Jeg elsker rødbeter! Smaken av ovnsbakte rødbeter med bare salt og olje er så godt at jeg kunne levd utelukkende på bare dem. I alle fall en stund. De er saftige og proppfulle av nyttige saker. Den røde saften kan fargelegge de blekeste bollekinn, men det får heller være at man ser ut som en vampyr. For har du først fått smaken på rødbeter så kommer det meste i andre rekke.

Og apropos rekker: Til neste år må noen være så snille og minne meg på at jeg skal plante flere rader. Jeg må ha mer rødbeter i kassene! Med to korte rader har jeg endt opp med 10–12 rødbeter, men det er jo unnaspist i løpet av noen få dager. Jeg trenger mer!

Det er en enkel sak å dyrke rødbeter, for du skal ikke gjøre noe som helst. Etter at frøene gang nummer to hadde vokst seg passelig store ble de plantet ut i en trekasse. De har fått litt gjødsel, men ellers har de klart seg med litt regnvann. Og det har det ikke akkurat manglet denne sommeren.

 

BETER PÅ LAGER: Noen rene glass, rødbeter og en smakfull lake kan gi deg gleder utover høsten og vinteren.
BETER PÅ LAGER: Noen rene glass, rødbeter og en smakfull lake kan gi deg gleder utover høsten og vinteren.

Historisk sett er rødbeten så gammel at selv Kristus blir bare unggutten. Rundt omkring i verden vokser den til og med vilt, mens her i Norge blir den plantet og høstet i litt mer ordnede rekker.

De kommer i alle slags former, og flere farger. Bruken av den har blitt mer og mer populær de senere årene, og det sies at den har «prestasjonsfremmende egenskaper». Det er faktisk forskning som viser at det går fortere i sporet, på sykkelsetet eller i joggeskoene dersom du får i deg rødbeter før startskuddet går. Årsaken er visstnok det høye innholdet av nitrat, det samme som gjør at barn under 6 måneder skal holdes for gode til å spise rødbetene.

Jeg holder meg ikke for god for noen verdens ting. Her skal de spises, alle som en. Jeg har allerede spist de saltbakte og ovnsbakte, så nå blir det rødbetesalat og syltede. Jeg skal også hente inn de stangselleriene jeg satte på forsommeren, for jeg de blir neppe så mye større nå.

De kjøres sammen med rødbeter og epler fra hagen til en smoothie. Det skal godt gjøres å ikke føle kroppen bli fylt av god helse, da! Jeg skal også rive en av dem på råkostjernet og blande med gulrøtter og det siste kålhodet jeg har liggende. Det blir en deilig råkostsalat jeg håper at ingen av de andre i huset vil smake på.

Her er noen røde oppskrifter:  

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.