Skip to main content

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Ramunas-saken henlagt: – Vi finner ikke bevis

HENLAGT: Saken om Ramunas Gudas er nok en gang henlagt. Også Arbeidstilsynet har innstilt på henleggelse i saken, opplyser Vigerust.

Politiet kan ikke påvise at arbeidsgiveren gjorde noe galt da Ramunas ble alvorlig skadet i en heissjakt i 2013.

LES OGSÅ: Heismontørene: – Dette er tragisk

Det opplyser politiadvokat Helge Vigerust hos politiet i Asker og Bærum. Ramunas Gudas ble ufør etter å ha blitt dratt 15 meter opp etter en wire i en heissjakt under et byggeprosjekt på Haslum.

Saken ble også henlagt i 2014, men ble beordret gjenopptatt av statsadvokaten senere på året etter avsløringer om ulykken i Budstikka.

LES OGSÅ: Riksadvokaten kritisk til tidsbruken i Ramunas-saken 

Har ikke bevis

Nå har politiet konkludert om selve hendelsen i heissjakten, men vurderingen av lønnsforholdene gjenstår.

Ramunas hadde en timelønn på 19 kroner da han jobbet på ABBLs boligprosjekt i Kirkeveien i Bærum, skrev Budstikka i 2014.

– Vi har vurdert saken opp mot flere bestemmelser i arbeidsmiljøloven, men kan ikke finne forhold som vi kan bevise utover enhver rimelig tvil, slik kravet er. Det er ikke arbeidsgiveren som må bevise sin uskyld, påpeker Vigerust.

LES OGSÅ: – Brudd på løfte om hjelp

Strenge krav

Arbeidsmiljøloven gir arbeidsgiver et svært strengt ansvar:

«For overtredelse som har eller kunne ha medført alvorlig fare for liv eller helse, kan innehaver av virksomhet, arbeidsgiver eller den som i arbeidsgivers sted leder virksomheten straffes etter denne paragraf, med mindre vedkommende i enhver henseende har opptrådt fullt forsvarlig med hensyn til sine plikter etter loven eller bestemmelser i medhold av loven.»

– Men det er fremdeles påtalemyndigheten som må bevise bortenfor enhver rimelig og fornuftig tvil at arbeidsgiver har brutt bestemmelsen, påpeker Vigerust.

LES OGSÅ: Hadde bare 19 kroner per time

Riveoppdrag?

Et av de sentrale spørsmålene er om Ramunas ble pålagt å starte rivingen av heisen. Ramunas sier han ble bedt om å starte rivingen, mens arbeidsgiveren benekter dette.

– Etter de avhørene vi har gjort, så er det ingen vitner som kan bekrefte at han fikk i oppdrag å rive heisen den dagen. Det foreligger en overordnet plan for rivingen, så heisen skulle rives. Det er imidlertid ikke funnet noen detaljert plan (sikker jobb analyse) for riving av heisen, slik kravet er når arbeidet skal starte, sier han.

De ansatte skal ha fått beskjed om å ikke gjøre mer enn de fikk beskjed om.

– Vi vet ikke hvorfor arbeidet med riving av heisen ble startet, og kan ikke påvise at arbeidsgiver har gitt ordre om riving eller var inneforstått med at de ansatte startet arbeidet i heisen. Derfor er saken henlagt på bevisets stilling, sier han.

Les flere artikler