Skip to main content

Rådmann ber folk avlive grevling selv

SLIK: Bærums rådmann vil leie ut grevlingbur og la folk stå for fangsten og avlivningen selv.

Rådmannen vil kutte utgiftene til viltnemnda i Bærum og foreslår at folk kan ta livet av grevlinger selv.

– Jeg ble ganske overrasket da jeg så rådmannens forslag. Dette kan vi ikke godta, sier viltnemndas leder, Gunn Bjerke.

I april ble det gjort opp status for viltnemnda i Bærums arbeid og ressursbruk. Der kom det frem at merforbruket har vært på 100.000 kroner i snitt hvert av de siste fire årene.

Viltnemnda mener det betyr at de trenger langt mer penger enn de 260.000 kronene formannskapet bevilger hvert år. Rådmannen går inn for en økning til 350.000 kroner totalt, men vil heller ha fokus på å kutte kostnader.

Han vil blant annet at fallviltgruppen skal rykke ut sjeldnere på melding om skadede dyr, og ser helst at kommunen avvikler ordningen om fangst av grevling:

– Rådmannen foreslår at det kun leies ut feller, og at den som leier selv må stå for fangsten og avlivningen, heter det i forslaget.

Det får viltnemndas leder til å reagere.

LES MER: - Folk tror vi spjelker beina på rådyrene

– Budsjettet må økes

– Vi yter en viktig tjeneste og kan ikke overlate til innbyggerne å avlive dyr. Da gjelder viltloven – man kan ikke ta livet av et dyr på den måten, sier Bjerke.

Hun tror imidlertid fallviltgruppen skal kunne redusere antallet utrykninger noe, slik rådmannen vil.

Statistikken viser at gruppen har hatt flere utrykninger det siste året enn før. Det forklares med at konsekvensene for viltet øker når folketall og byggeaktivitet øker, samtidig som stadig flere ringer etter hjelp i stedet for å avlive en fugl eller mindre dyr selv.

LES OGSÅ: – Plutselig kom reven ut av huset vårt

Tallene viser også at fallviltgruppen har mange «bomturer». Timelistene fra 2013 viser at de rykket ut 36 ganger på melding på skadet rådyr uten å finne dyret.

– Vi kan ikke prioritere å lete etter ett skadet dyr på Fornebulandet i dagevis. Da må heller folk ta kontakt når de finner dyret liggende, sier Bjerke.

– Men totalt sett er vi avhengig av at budsjettet økes. Lønnen til fallviltgruppen har vært den samme siden 2010. Vi frykter flere vil slutte dersom den ikke bedres.

– Ber ikke om mye

Viltnemnda mener et årsbudsjett på 441.000 kroner vil være mer passende, en økning på 181.000 kroner.

Derav skal 111.000 kroner dekke merforbruket de siste årene, og forventet økte utgifter.

– Inntektene våre går ned, og antallet arbeidsoppgaver øker. Stadig flere dyr ferdes på samme steder som mennesker, hunder og biler – og skades eller dør. Vi mener også det er viktig at vi viderefører prosjektet med fôring av elgen i skogen, slik at den ikke trekker ned til bebyggelsen. Det har vært et vellykket tiltak, men vil bli dyrere ettersom fôrprisene øker, sier Bjerke.

De resterende 70.000 skal gå til øke lønnssatser. En økning rådmannen på sin side ikke ser noen grunn til å innføre nå.

– Satsene i Bærum kommune er i øvre sjikt sammenlignet med andre kommuner i distriktet, skriver han i sin uttalelse, og legger til at man heller må organisere vaktlistene bedre.

Nå havner trolig saken hos formannskapet.

– Dette er egentlig veldig lite penger å be om for en så viktig jobb, sier Bjerke.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.