Skip to main content

Psykolog: – Sosiale medier gir oss bekreftelse på at vi er likt

PSYKOLOG: Hans-Petter Karstad forteller at mennesker deler av livene sine for å få bekreftelse.

Du logger deg inn på sosiale medier i ferien, og blir overfalt av store smil, tær på stranden og bekjente som kliner ved bassengkanten.

Hvorfor er vi egentlig så opptatt av å dele hver vinkel av ferien vår med hundrevis av andre?

– Vi mennesker er sosiale dyr, som er opptatt av å tilhøre en gruppe. Gjennom sosiale medier får vi en bekreftelse på at vi er likt og ikke står alene. Menneskets største frykt er nemlig å stå alene i verden, sier Hans-Petter Karstad, psykolog og eier av nettstedet dinpsykolog.no.

Han påpeker at vi deler livet vårt på sosiale medier for å få «likes» – som igjen gir mennesket tilfredsstillelse og en kortvarig selvtilittsboost.

LES MER: Ekspert: – Voksne kunne trengt nettvettkurs fra barna

– Får ikke nok

– Mange har en lav selvverdi og mangler trygghet i seg selv. Dette bidrar til at man søker komplimenter fra andre. Problemet er bare at uansett hvor mange komplimenter man får, så vil det aldri hjelpe. Mye vil bare ha mer, fastslår han.

 

Ifølge Karstad fanger kulturen vår opp hva man skal gjøre for å bli likt. Deretter higer man etter den gjengse, samfunnsmessige oppfatningen av det. Nå som alle har muligheten til å ha sin «egen avis», har en dermed mulighet til å fremstille seg selv slik en ønsker.

– Alle ønsker å være populær. Helt grunnleggende handler dette om reproduksjon – om å få flere tilbud til å formere seg.

– Vent et par timer

Karstad råder brukere på sosiale medier til å tenke mer gjennom hva man legger ut og deler med andre:

– Det er en lur kjøreregel å tenke seg om; vent et par timer med å legge ut noe på sosiale medier. Da unngår man å ta noen dumme valg.

MER OM SOSIALE MEDIER:

Linni Meister får høre hun ligner på Disney-karakter – ser du likheten?

– Jeg ville bedt meg selv slappe av litt mer 

Les flere artikler