Skip to main content

Psykolog: – 1 av 3 i fare for å la seg manipulere

IMPONERT: Psykolog Christopher Lien er imponert over profesjonaliteten i manipuleringen av en kvinne fra Asker. FOTO: PER ERIK HAGEN

Hver tredje av oss er i fare for å la oss manipulere av andre mennesker. Dette fortalte psykolog Christopher Lien i tingretten denne uken.

Lien er både spesialist i psykologi med psykoterapi, og fysioterapeut.

Han vitnet denne uken i Asker og Bærum tingrett i saken mot en 49-årig kvinne fra Høvik som skal ha spådd og manipulert en kvinne fra Asker kraftig. Den tiltalte 49-åringen skal være klarsynt.

I over 20 år har han hatt kvinnen som var fornærmet i saken som klient, og han pekte på at manipulasjon kan ha vidtrekkende konsekvenser.

LES OGSÅ:

Påstand om 8 måneder for klarsynt

– Nytt offer for den klarsynte har meldt seg

Tredeling

Psykologen har interessert seg spesielt for emnet, og han har blant annet møtt folk med krigserfaringer som har fortalt om hvordan de har blitt håndtert for å kunne skyte til siste kule, selv i et håpløst slag.

– Ved hjelp av ulike manipuleringsteknikker er det mulig å få folk til å kjempe selv i umulige situasjoner, forteller han.

Vi mennesker har ulike forutsetninger for å stå imot manipulering.

– Det viser seg at en tredel av befolkningen er utsatte for å bli manipulert, mens en annen tredel er sterke mot det, forteller Lien.

Merket stor forandring

I retten i Sandvika var Lien løst fra taushetsplikten i forhold til sin klient. Han beskrev henne som intelligent, men med lav selvfølelse. 

– Jeg ble veldig bekymret for henne etter at hun begynte hos Høvik-kvinnen. Hun fortalte om henne på en idealisert og ukritisk måte.

Psykologen ga klienten motstand på sine betraktninger, og stemningen dem imellom ble dårligere.

– Hun forsvant over i åndemakter, det kom en paranoid forståelse av forholdet til familien. Det var vanskelig for meg å vurdere hva jeg skulle gjøre, sa Lien.

Siden kvinnen ikke var psykotisk valgte han å ikke kontakte familien hennes, noe han i ettertid angrer. Til slutt ble hans klientforhold til kvinnen fra Asker avsluttet.

Lærebok i manipulasjon

Etter at fornærmede i april 2011 brøt med spåkonen fra Høvik, og fant tilbake til familien sin, har psykologen hatt 55 timer med sin gamle klient.

Basert på det han opplevde med henne før bruddet, og det han har hørt og sett etterpå, er han klar på at kvinnen fra Asker er utsatt for en klassisk manipulering.

– Jeg er nesten imponert over profesjonaliteten i manipulerings- og forføringsstrategiene. Autoritet knyttet til Gud, og en bydende oppførsel, er helt etter boken for å drive tankekontroll. I tillegg har vi en trusselkomponent. Jo reddere man gjør et menneske, jo lettere er det å drive påvirkning, sa Lien.

Korrigeringer borte

Psykologen pekte også på at alle korrigerende stemmer ble fjernet, én etter én.

Både familiemedlemmer og han selv ble først tankemessig, og så fysisk fjernet fra fornærmede.

Forsvarer Svein Olav Duesund pekte på at psykologen aldri hadde møtt hans klient, og baserte alt han sa på en kilde, nemlig fornærmede.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.