Skip to main content

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Psykiater: – Mange unge er ikke forberedt på motgang

EGEN OPPSKRIFT: – Samtaler og en balanse mellom kjærlighet, støtte og en god dose oppfordring har hjulpet meg, sier Kassandra Dahle som selv er utdannet barnevernspedagog.

Psykiske lidelser blant unge øker kraftig, det samme gjør bruk av antidepressiva. Psykiater tror barn som «slipper å føle» sorg, skuffelse og sinne, kan få en smell når de møter motgang.

Psykiske lidelser blant unge jenter har økt med 40 prosent. Samtidig er det de siste ti årene en økning på 52 prosent blant jenter i Asker og Bærum som tar antidepressiva, viser tall fra Folkehelseinstituttet.

Psykiater Anne Kristine Bergem opplever at enkelte unge er for dårlig forberedt fra barnsben av. Derfor deler hun råd og har skrevet brevet « Kjære tenåring».

– Det gjelder selvfølgelig ikke alle, men enkelte barn blir beskyttet mot normale følelser av velmenende voksne, noe som kan gi en knekk senere i livet. Skuffelser og hindere er noe vi trenger å øve oss på å takle fra vi er barn, sier Bergem og gir følgende eksempel:

– Når familiens kjæledyr dør, skynder foreldrene seg å kjøpe et nytt, så barnet «skal slippe» å være lei seg. Men følelser som sorg og skuffelse er en del av livet.

Bergem tror også mange strever fordi de får høre at alle dører er åpne og at de kan bli hva de vil.

– Urealistiske forventninger og krav kan føre til selvbebreidelse, når ikke alt går slik man tror. Mange vender ungdomsopprøret innover, i stedet for utover. Sosiale medier og press kan også skape et forvrengt bilde hva som er mulig å oppnå. Vi sammenligner oss med andre, ikke tilfeldig forbipasserende, men de peneste, tynneste og klokeste. Det gjør at vi lett kan føle oss mislykket.

LES OGSÅ: Psykolog: – Sosiale medier gir oss bekreftelse på at vi er likt

Fikk ikke bli hjemme

Kassandra Strand Dahle (23) fra Sandvika har vært åpen om egen angst i blogg og i Budstikka. Hun mener årsaken til økningen i psykiske lidelser er sammensatt.

– Blant annet har vi lett for å sammenligne oss med det vi ser i sosiale medier. Det kan virke som alle har det så fantastisk. Når du selv ikke har det, så føler du deg veldig alene, sier 23-åringen, som er blitt så å si frisk av angsten ved hjelp av blant annet kognitiv terapi og en engasjert mor.

Psykiske lidelser hos unge 

– Jeg hadde heldigvis en mor som pushet meg. Det var ikke snakk om å være borte fra skolen, selv om jeg hadde det vanskelig. Hadde det vært opp til meg, så hadde jeg blitt i sengen. Jeg tror ikke det er lurt å legge for mye til rette for angsten, da kan den bli verre. Det er likevel viktig å bli tatt på alvor når du har det tøft, og at andre har forståelse for det du går gjennom. Det beste er samtaler og en balanse mellom kjærlighet, støtte og en god dose oppfordring. Å komme seg gjennom og overleve en psykisk lidelse er lettere dersom man har sin egen, lille heiagjeng, sier Kassandra som oppfordrer andre til å være åpne om vonde tanker.

– Snakk med noen

– Åpenhet har bare vært positivt for meg og jeg har ikke fått høre noe negativt. At jeg har en «dash» med angst gjør meg ikke til et dårligere menneske. Snakk med en venn, foreldrene dine, helsesøster eller læreren, sier hun.

Psykiater Anne Kristine Bergem understreker at unge må bli tatt på alvor når de åpner seg.

– Det å få snakke med noen er det viktigste. Å kjenne at du ikke er alene, er en god hjelp. Men det handler ikke om å være en «flink» syk. Unge må også kunne ta en timeout iblant hvis presset blir for stort. Men du blir ikke frisk av å ligge hjemme på sofaen.

Les flere artikler