Skip to main content

PST har registrert støtteerklæringer til terrorsiktede

Philip Manshaus (21) blir begjært fengslet for fire nye uker i Oslo tingrett mandag 9. september. Her fotografert i fengslingsmøte med forsvarer Unni Fries like etter drapet på stesøsteren og angrepet på moskeen i Bærum. 

Foto: Knut Bjerke

PST har registrert enkelte støtteytringer til draps- og terrorsiktede Philip Manshaus (21) etter moskéangrepet i Bærum 10. august.

Det skriver PST i en pressemelding fredag.

«Enkelte, men svært få, har oppfordret andre til å utføre terrorhandlinger i Norge. Ytringene viser at terrorisme som metode har støtte blant flere norske høyreekstreme», heter det i pressemeldingen.

PST skriver videre at de vurderer det som «mulig» at norske høyreekstreme vil forsøke å gjennomføre terrorhandlinger det kommende året. Da de presenterte sin årlige nasjonale trusselvurdering i februar, mente PST det var «lite sannsynlig» at Norge skulle bli rammet av høyreekstrem terror.

10. august skjøt Philip Manshaus (21) seg inn i Al Noor-moskeen på Skui, angivelig med mål om å drepe så mange som mulig. Bærums-mannen er siktet for terror, samt for å ha drept stesøsteren Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17). Hun ble bisatt i Haslum kirke onsdag.

Oppjustert allerede i mai 

Oppjusteringen av trusselnivået skal imidlertid ikke være ny.

Ifølge Klassekampen ble Justisdepartementet, Politidirektoratet og politiet allerede i mai varslet om at muligheten for et angrep fra høyreekstreme «mot symbolmål, slik som samlingssteder for muslimer og innvandrere (…)» ble økt fra «lite sannsynlig» til «mulig».

Dette budskapet gjentas i pressemeldingen fredag. 

De skriver at eventuelle forsøk på terrorhandlinger fra høyreekstreme sannsynligvis vil utføres av få personer og rettes mot «symbolmål». De nevner møteplasser for muslimer og ikke-vestlige innvandrere eller politikere som eksempler.

Advarer mot internasjonale grupper 

Før moskéangrepet 10. august skal 21-åringen ha lagt ut flere meldinger på nettforumet endchan. I pressmeldingen fredag skriver PST at brukere på lignende nettfora «vil inspirere til volds- og terrorhandlinger i vestlige land det kommende året».

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.