Jar-mann ranet utenlandske prostituerte transvestitter

Sammen med jevnaldrende fra Oslo fant den unge Jar-mannen (23) ut at utenlandske prostituerte kunne ha mye penger. Transvestittene var aller lettest å ta.

DEL

Ranerne fant telefonnummeret til en prostituert transvestitt og tok kontakt under dekke at det skulle kjøpes sex. Da fikk de adressen.

Det var flere grunner til at de mente det var greit å rane transvestitter.

– Dels fordi de ikke har hallik, og dels fordi de sjelden anmelder ran, står det referert i dommen mot Jar-mannen og kompisene hans.

LES OGSÅ: Tenåring skal ha blitt truet med skytevåpen i Sandvika

Hadde pistol

Planen var at to av fem skulle gå inn først, og så slippe inn de andre når de hadde kontroll på den prostituerte.

Med seg hadde de to første en gasspistol som så ut som en ekte pistol, og en elektrisk pistol.

Inne i leiligheten, som ligger mellom Bislett og St. Hanshaugen, var det to transvestitter. Den ene ble slått i hodet og det ble tatt kvelertak på «henne/han», som det står i dommen.

Transvestittene ble beordret opp i en sofa, og tre nye ranere ble hentet inn, inkludert Jar-mannen.

LES OGSÅ: Kjøpte sex - kan bli rådyrt

Fant verdier

Med ransofrene plassert i sofaen lette ranerne etter verdier.

De fikk med seg 19.000 kroner, 1.650 euro, fire mobiltelefoner, to datamaskiner og to nettbrett. Jar-mannen og en annen ransmann solgte det elektroniske utstyret, og pengene ble delt.

Han som ble slått endte med et kutt over øyet. Retten er klar på at ranet var grovt.

– Ranet var planlagt, det ble truet med pistoler og utøvd vold, og ofrene var forsvarsløse, vurderer dommerne i Oslo tingrett der saken gikk.

En av de tiltalte forklarte i avhør at de også hadde forsøkt å rane en rekke andre prostituerte, men forsøkene ble av ulike årsaker avbrutt.

Politiet la under etterforskningen ned mye analysearbeid for å sjekke hvem av de andre som var med på de ulike forsøkene.

Jar-mannen ble funnet skyldig i to slike forsøk.

LES OGSÅ: Klarte å flykte etter syv timer

Utgangspunkt: To og et halvt år

For dette mente retten at han i sum og i utgangspunktet skulle ha to og et halvt års fengsel, men straffen endte ikke der.

For det første la han kortene tidlig på bordet, og det har gått tre år fra ranene skjedde i 2014 og til saken kom for retten. Det mente retten halverer straffen.

I tillegg har Jar-mannen vært student i mange semester og har avlagt eksamener. Deltidsarbeid har han også, pluss at han har fått seg samboer.

– Etter egen forklaring har han vært rusfri over en lengre periode og har avlagt urinprøver hos lege, skriver dommeren.

LES OGSÅ: Feirer jul på kjøpesenter

Retten i adskillig tvil

– Når rehabiliteringssituasjonen ses i sammenheng med hans alder på gjerningstidspunktet og saksbehandlingstidens lengde, er retten – under adskillig tvil – kommet til at det bør idømmes 390 timer samfunnsstraff i denne saken, skriver tingrettsdommer Bjørn Feyling.

Men retten gir likevel Jar-mannen også 30 dager som ubetinget fengsel, på grunn av sakens alvor.

Han må også spleise på erstatning til de to ofrene.

– Forholdene som tiltalen omhandlet ligger langt tilbake i tid. Han hr siden den gang tatt utdannelse og stiftet familie. Han er glad for at han gjennom samfunnsstraff kan gjøre opp for seg, og på den måten også legge dette bak seg, sier forsvarer Tom Barth Hofstad i en e-post til Budstikka.

Artikkeltags