Skip to main content

Presser på mot midlertidige ansatte

MUSKLER: Et 50-tall fagorganiserte stilte foran Sandvika rådhus for å markere motstand mot økt bruk av midlertidige ansatte. Fagforbundets Bjørn M. Johnsen foran.

Fagforeningene frykter det blir tøffere å jobbe for Bærum kommune hvis kommunen gjør økt bruk av midlertidige ansatte.

Onsdag møtte et 50-tall fagorganiserte opp for å vise muskler i Bærum formannskap. Budskapet var klart: Dropp å bruke den nylig vedtatte adgangen til økt bruk av midlertidige ansatte.

– Det er viktig å få en politisk debatt om dette, sa Fagforbundets Bjørn M. Johnsen før de entret møtet.

Han anket saken inn for formannskapet etter å ha blitt nedstemt i utvalg for samarbeid.

Det var like før påske at Stortinget vedtok lovendringen. Den har ennå ikke trådt i kraft.

LES OGSÅ: De jakter en ny arbeiderklasse

Støtte fra Ap-benken

Fagforbundets krav falt i god jord hos Aps Halvdan Skard og Marianne Riber-Mohn.

– Det stortinget har vedtatt, er en ramme. Det er lov å være mer restriktiv. Selv om fartsgrense er 80, er det lov å kjøre i 70, sa Skard.

– LO har uttalt at det bidrar til å gjøre det midlertidige normalt. Det skaper utrygghet for de ansatte. Trygghet for om de har jobb, og hva som skjer etterpå. Også utrygghet personlig. Det å få lån i en bank kreer fast inntekt, så man kan betjene lån, fortsatte han.

LES OGSÅ: 16 bedrifter kutter over 8.500 jobber

Høyre: - En omkamp

Høyres Bjørn Røtnes mente anken smakte av omkamp.

– Jeg har den holdningen at Bærum alltid skal holde seg innenfor de lover som er vedtatt av Stortinget. Hvorvidt rådmannen finner det fornuftig å benytte seg av adgangen, synes jeg vi skal få en rapport om på et eller annet tidspunkt. Det er ikke et pålegg fra oss, understreket han.

Både Venstres Ole Andreas Lilloe-Olsen og Frps Torbjørn Espelien gjorde et poeng av at Bærum kommunes arbeidsgiverpolitikk ligger fast. Den går i retning av flere fast ansatte og færre på deltid.

Tviler på misbruk

– Jeg tror ikke at Bærum vil misbruke adgangen. Jeg ser det som mistillit til rådmannen. Vi har flere vedtak om at vil ha fast ansatte i hele stillinger. Den politikken endres ikke, sa Espelien, og la til:

– Til Skard: Hvis kjører i 70 i 80-sonen, da hindrer du faktisk trafikken. Det er ulovlig, sa Espelien.

Mot Aps tre stemmer gikk dermed formannskapet inn for at Bærum kommune legger den til enhver tid gjeldende arbeidsmiljølovgivningen til grunn for sin praksis.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.