Tirsdag var det nye kommunestyrets første møte. I salen satt 22 gjenvalgte medlemmer og 25 nye. Størst utskifting var det i Venstres gruppe der alle fire var nye etter at alle de som satt der i forrige periode hadde takket nei til gjenvalg.

Høyre-flertall i formannskapet

Høyre får rent flertall i formannskapet med seks av 11 representanter. En representant mer enn i forrige periode da de «ga bort» en plass til Torleiv Rognum (KrF).

I formannskapet, som møtes over 20 ganger i året i motsetning til kommunestyret som samles ni ganger i året, ble det gjenvalg av seks representanter. Det er foruten Lene Conradi (H) og Leif Frode Onarheim (H) Elisabeth Selmer (H), Ole Jacob Johansen (Frp), Marianne Riis Rasmussen (Ap) og Kristin Bjelke (MDG).

De nye er Kari Sofie Bjørnsen (H), Hans Andersen Hveem (H), Kari Moksness (H), Jostein F. Tellnes (V) og Anders Utne (Ap). Hveem og Tellnes kommer inn som nyvalgte i kommunestyret.

Motkandidater

Under det skriftlige valget av ordfører fremmet Anders Utne partifelle Marianne Riis Rasmussen som motkandidat til Lene Conradi, men oppnådde bare stemmene til opposisjonens samarbeidspartnere; Ap, MDG, SV og Sp. Slik gikk det også ved valget av varaordfører der Riis Rasmussen fremmet Anders Utne som motkandidat til Leif Frode Onarheim.

Som seg hør og bør takket Conradi for fornyet tillit og understreket at hun som ordfører skal bidra til at hver enkelt uavhengig av parti skal føle det meningsfylt å være folkevalgt i Asker.

– Det gjelder for hver enkelt uavhengig av om de representerer stort eller lite parti, sa Conradi og viste til at fire partier bare består av en gruppe på en folkevalgt.

Det gjelder KrF, Pensjonistpartiet, SV og Sp som ved høstens valg kom inn igjen i kommunestyret i Asker etter 16 års fravær.

Mens Conradi fra eldrerådet forleden ble gitt en husfred til kommunestyresalen, takket hun Per Anders Owren for hans fire år som varaordfører med en bukett blomster. Owren takket nei til gjenvalg på Høyres liste.

Nyvalgte fikk lederverv

I de fire politiske komiteene, som hver består av ni representanter, fikk samarbeidspartiene Ap, MDG, SV og Sp tre plasser med unntak av det ettertraktede bygningsrådet der de måtte nøye seg med to. Resten av plassene i komiteene ble besatt av Høyre, Frp, KrF, V og PP som har inngått et valgteknisk samarbeid.

Høyre sitter etter valget med rent flertall i bygningsrådet der nyvalgte Nina Ekren Holmen (H) blir leder med Knut Auke (Frp) nestleder. I de andre komiteene; Oppvekst, Helse og Omsorg og Teknikk, kultur og fritid får Høyre flertall med Frp og KrF som støttepartier gjennom avtale om politisk samarbeid.

Komité for oppvekst ledes av nyvalgte Håvard Espelin (H) med nyvalgte Linn Lorentzen Lunde (Frp) som nestleder.

Helse og omsorg blir ledet av Torleiv Rognum (KrF), som har hatt denne posisjonen i to perioder tidligere med nyvalgte Cecilie Lindgren (H) som nestleder.

Komité for teknikk, kultur og fritid blir ledet av nyvalgte Terje Lindberg (H) og med Cathrine Jensen (H) som nestleder.

Kommunestyret vedtok å utvide kontrollutvalget fra fem til seks medlemmer. Ole Willy Sandbekk (Ap) ble der gjenvalgt som leder. Han sitter ikke i kommunestyret, slik reglen er.