Skip to main content

Politikere presset til å svare om boliger for psykisk utviklingshemmede

ØNSKET SVAR: De ønsket svar fra politikerne, Anne Berit Raae fra Billingstad med datteren Nina (28).

Anne Berit Raaes datter Nina (28) har ventet i 10 år på egen bolig. Mandag kveld var mor og datter blant dem som ønsket boligsvar fra politikerne i Asker.

I dag står 11 yngre psykisk utviklingshemmede på venteliste for å få bolig i Asker. Nina Raae (28) er en av disse.

– Vi føler vi ikke har noen å gå til for å få hjelp. Vi opplever ikke at det er noen kommunikasjon mellom administrasjon og politikere, sa Raae mandag.

LES OGSÅ: Bærum tilbyr over 100 boliger til unge

Lyttet til forklaringer

Før hun tok ordet, hadde Raae og en større gruppe andre lyttet til en gruppe politikere fra de ulike partiene i paneldebatt. Temaet for debatten var «Hvordan sikre gode oppvekst- og levevilkår for utviklingshemmede i kommunen».

Debatten var i regi av Askers lokallag av NFU (Norsk Forbund for utviklingshemmede).

Debattleder Kjersti Sortland, til daglig ansvarlig redaktør i Budstikka, stilte politikerne spørsmål rundt hvorfor det er en mismatch mellom behovet for boliger og det faktiske antall boliger. 11 står per i dag på venteliste.

Mange foreldre er i dag utslitte av å ta seg av egne voksne barn uten tilstrekkelig avlastning ble det trukket frem.

LES MER:

For et medaljerush i Special Olympics: – Dette er stort

– Men vi er i rute  

Flere forklaringer

Politikerne pekte her på flere forklaringer.

Aps Marianne Riis Rasmussen mente det handler om vilje til prioritering og gjennomføringskraft. Hun pekte også på at man har et planleggingsproblem når folk står flere år i kø for å flytte hjemmefra.

Høyres Lene Conradi, Askers ordfører, så tilbake på historien der man i en perioden 2005 til 2009 hadde store økonomiske utfordringer og mange investeringer ble satt på vent. Hun pekte på at dette er en del av forklaringen på at man ikke har tilstrekkelig antall boliger i dag.

 

FULLT: Mange hadde møtt opp i Kulturhuset i Asker mandag for å høre på debatten

Men hun mente også det er gjort en større innsats de siste fem årene for å få økt antallet. Også andre politikere, herunder KrFs Torleiv Rognum, trakk frem dette. Conradi mener politikerne nå må kvalitetssjekke de tall de får oppgitt for å sikre at behov og tilbud vil stemme bedre sammen fremover. Flere la vekt på at det er sentralt å jobbe videre med samarbeid mellom private og det offentlige når det gjaldt boligbyggingen, selv om kvaliteten skal være det offentliges ansvar.

Nytt håp

De fleste i panelet var alle klare på at de mente det var mulig å planlegge bedre og prioritere bedre fremover.

– Har du fått fornyet håp etter denne debatten, Anne Berit Raae?

– Ja, jeg har jo det. De må jo nå stå ved det de har sagt, mente hun.

Skole og jobb

Debatten gikk også innom temaene skole, utdanning og jobb for psykisk utviklingshemmede. Her er utfordringene flere. Én av dem er mangel på tilrettelagte arbeidsplasser. Asker Produkt tok til orde for at deler av utdanningen må gjøres mer praktisk, herunder ved hjelp av Asker Produkt, noe som fikk gehør i panelet.

Frps Ole Jacob Johansen var blant dem som applauderte dette.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.