Skip to main content

Politikere ber rektorene flytte eksamen

POSITIVE TIL FORSLAG: – Dagens ordning med russefeiring før eksamen ødelegger fokus, sier avgangselevene Marius Igesund (til venstre) og Erik Lindstad. Her sammen med Unge Høyre-politikerne Emile Sverdrup og Daniel Andresen.
POSITIVE TIL FORSLAG: – Dagens ordning med russefeiring før eksamen ødelegger fokus, sier avgangselevene Marius Igesund (til venstre) og Erik Lindstad. Her sammen med Unge Høyre-politikerne Emile Sverdrup og Daniel Andresen.

Unge Høyre ber rektorene søke om å avholde eksamen før russefeiringen. Russen jubler, men rektorene er skeptiske.

– Det er blitt brukt nok tid på å snakke om dette år etter år. Nå må det skje en endring. Det er i samfunnets interesse at elevene yter etter beste evne på eksamen, sier Emile Sverdrup og Daniel Andresen, leder for Bærum og Asker unge Høyre.

De fyrer samtidige i gang den årlige diskusjonen om eksamen og russefeiring.

Denne uken sendte ungdomspartiet en henvendelse til alle rektorene ved de videregående skolene i Asker og Bærum. Unge Høyre ønsker at rektorene skal søke politikerne i Akershus fylke om å et førprosjekt der eksamen blir avholdt før russetiden.

LES MER PÅ B+: Russetid ga fraværsboom på Valler

Tanken er så at et vedtak i fylkestinget skal ende ut i en søknad til Utdanningsdirektoratet.

– På enkelte skoler er det 10 prosent som har legeerklæring på at de ikke kan stille på eksamen. Det er negativt for eleven og samfunnet. Det er ingen tvil om at russefeiringen går ut over prestasjonen på eksamen, sier Sverdrup.

Kan utsette standpunkt

De to ungdomspolitikerne ser for seg en ordning der den offentlige eksamen avholdes i april, mens vurderingen av elevenes standpunktkarakterer utsettes til nærmere skoleavslutningen.

– Det er mulig å ha prøver og prosjektarbeid som kan vise elevenes progresjon helt frem til vitnemålsutdelingen. Eksamenskarakterene betyr mye for elevenes fremtid, sier Sverdrup.

LES OGSÅ: Russen godtar kommunens forslag til russekåring-sted

– Hvorfor kan man ikke bare utsette dagens russefeiring til juni etter eksamen?

– Russefeiringen i mai har sterke tradisjoner. Det vil vi bevare. Samtidig vil det nok være vanskelig å få avgangselevene med på en slik modell. La oss prøve dette som et førprosjekt. Dersom det ikke viser seg å fungere, har vi i alle fall forsøkt, sier Andresen.

Ønsker tidligere eksamen

På Sandvika videregående er avgangselevene Marius Igesund og Erik Lindstad positive til forslaget.

– Russetiden er for å feire at 13 år med skole er over, men dersom man ikke står på eksamen virker feiringen mot sin hensikt, sier Lindstad.

LES OGSÅ: Velleder positiv til kåring av russebusser

Russeguttene tror et tidligere eksamenstidspunkt ville gjort elevene mer forberedt og fokusert.

– Hva man presterer den ene dagen teller like mye som det man har gjort gjennom flere år i et fag. Dagens ordning med russefeiring før eksamen ødelegger fokus, og for mange er det mer fristende å feste enn å jobbe med skole, sier Lindstad.

– Er det ikke elevenes eget ansvar å prioritere skole fremfor fest og fyll?

– Absolutt, men eksamen før feiringen ville i alle fall gjort det enklere å prioritere skolen, sier han.

Skeptiske rektorer

Rektorene i Asker og Bærum er imidlertid skeptiske til å fremskynde eksamen. Det viser en rundspørring Budstikka har gjort. Du kan lese rektorenes svar i torsdagens papirutgave av Budstikka.

– Et slikt prøveprosjekt fordrer i tilfelle at skolene går sammen om en slik søknad. Å skulle gjennomføre noe slikt ved enkeltskoler lar seg rett og slett ikke gjennomføre rent praktisk, sier rektor Brynhild Idland ved Nadderud videregående skole.

– Ideelt sett hadde russefeiringen vært mindre omfattende og gått over kortere tid. I dag er det for mange elever som tar en for lang pause fra skolearbeidet,

VIDEO: Se alle episodene av russeserien "Psykedelia" her

Hun får støtte fra rektor Knut Jore ved Nesbru videregående.

– Vi forholder oss til den eksamensordningen som nasjonale myndigheter fastsetter, og vil ikke jobbe aktivt for å endre tidspunktet for eksamen, sier han.

– Kun én av de ti rektorene som har svart Budstikka stiller seg positiv til Unge Høyres forslag.

– Personlig mener jeg at eksamen bør være før russetiden, og at eksamen bær være avviklet før 17. mai. Men jeg synes russetiden må rette seg inn etter eksamen og ikke omvendt, sier Arne F. Opsahl ved Sandvika videregående.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.