Skip to main content

Politiets egen nett-patrulje: Følger barn og unge tett

PATRULJERER PÅ NETT: – Følg oss gjerne, vi legger ut råd og tips basert på spørsmål og tips vi får inn, sier Alexander Lunde (27) og Chris Ngyen (35), som også tar imot henvendelser fra voksne.
PATRULJERER PÅ NETT: – Følg oss gjerne, vi legger ut råd og tips basert på spørsmål og tips vi får inn, sier Alexander Lunde (27) og Chris Ngyen (35), som også tar imot henvendelser fra voksne.

Politiets nettpatrulje er nå også tilgjengelig på kveldstid. Press for å dele nakenbilder og nettmobbing er det de får mest meldinger om.

– Bare ta kontakt med oss om du lurer på noe.

Det sier Alexander Lunde (27) og Chris Nguyen (35) i Politiets nettpatrulje, som startet opp tidligere i høst. De er aktivt til stede på Facebook, Snapchat og Instagram. Helt nytt er det at de og kollegene også kan nås på kveldstid, foreløpig på onsdager og torsdager frem til klokken 23. Flere og flere tips og spørsmål som gjelder nettkriminalitet kommer inn fra barn og unge i Bærum.

TIDLIGERE I HØST: Elever ble kurset i nakenbilder og grenser: – Nei er nei

Spør om råd og tips

– Barn og unge som tar kontakt forteller hovedsaklig om press om å sende nakenbilder, mobbing på nett og trusler. Vi ser dessverre en økning av seksuelle overgrep på nett, forteller Anne Katrin Storsveen.

Hun er politioverbetjent og fagansvarlig for nettpatruljen.

– Nå er det så mange barn som er tilgjengelig på nett og mennesker med dårlige hensikter – med seksuelle preferanser – og som forsøker å få tak i barn.

– De går også inn i spillapper – selv de som er beregnet for små barn, sier Chris Nguyen.

LES OGSÅ: Barn sier ikke fra om overgrep på nett  

Uskyldige spill

– Aldersgrensen på disse spillene handler om innholdet. Det å få tak i barn gjennom spillet, er det ikke grense for, sier Storsveen, som minner om at alt du deler eller søker opp på nettet blir lagret på en tredje parts server og er offentlig tilgjengelig.

Hun ber også voksne engasjere seg mer.

– Foreldre følger med på det som skjer på idrettsarenaen, men lite av det som skjer på nett. Spør barna hvem de «snakker» med når de spiller, for eksempel.

– Er vi voksne for naive?

– Nei, men mange tar litt lett på det og synes kanskje det er for mye å sette seg inn i. De sier ja til mye, men skjønner kanskje ikke alltid hva de sier ja til når du oppretter en brukerkonto, så gir du tilgang til mye som kan misbrukes.

– Man leser ikke brukervilkårene heller, bare trykker seg gjennom og har dermed gitt samtykke til veldig mye, sier Chris Nguyen.

– Sjekk med Datatilsynets nettside og sørg for at barnas personvern blir sikret, råder Storsveen.

I nettpolitiet er det alltid to som jobber sammen «på chat» for å rådføre seg med hverandre eller avlaste underveis. De har også tett kontakt med operasjonssentralen. Patruljen besøker barnehager og skoler for å gi informasjon.

– De som har vært i kontakt og hatt det vanskelig, forsøker vi å følge opp, sier Alexander Lunde.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.