Skip to main content

Politiet: – Ikke slipp «teppeselgerne» inn

Ikke slipp de såkalte teppeselgerne inn, er Bjørn Egil Drangevågs krystallklare råd.
Ikke slipp de såkalte teppeselgerne inn, er Bjørn Egil Drangevågs krystallklare råd.

Teppene har en innkjøpspris på 300-400 kroner, men «prakkes» på kjøperne for mye mer. – Det er romfolk som livnærer seg på å lure gamle mennesker, sier politiet.

– Dette har jeg hørt om mange ganger før. Det er norske romfolk, og noen svenske, som livnærer seg på dette, sier politiførstebetjent Bjørn Egil Drangevåg i Asker og Bærum politidistrikt.

I forrige uke skrev Budstikka om Bergljot Solberg (89) og datteren Liv-Unni Solberg som kastet ut en «teppeselger».

Ifølge en Budstikka-tipser skal «teppeselgere» med samme fremgangsmåte som den mor og datter Solberg ble utsatt for, også ha vært i Kristiansund.

– Svindlet for 19.000 kroner

Tipserens 88 år gamle bestemor skal ha blitt svindlet for 19.000 kroner, angivelig av den samme teppeselgeren som var i Bærum i forrige uke.

– Denne mannen brukte nøyaktig samme fremgangsmetode, han ga et lite silketeppe i «gave» for å vinne tillit, opplyser tipseren.

«Teppeselgeren» skal ha hilst fra en lokal teppeselger som hun hadde handlet hos tidligere, og ville gi henne et spesialtilbud på tre tepper som han påstod var håndknyttede silketepper. Ifølge tipseren ville bestemoren gi disse teppene i gave til sine barn og sa derfor ingenting om dette før noen uker senere.

Teppene skal ha vært maskinsydd og uten særlig verdi, ifølge tipseren.

– Han geleidet deretter min gamle bestemor ned i banken der hun tok ut 19.000 kroner kontant som betaling. Dermed ingen kvittering, ingen bevis.

To uker av gangen

Drangevåg bekrefter at romfolk som utgir seg for å være teppeselgere opererer på samme sted i én til to uker, før de reiser videre. Teppene som de prøver å selge til eldre personer, skal ha en innkjøpspris på 300-400 kroner.

«Teppeselgerne» vet hva de vil, forklarer Drangevåg.

– Dette er de gode på. De er sjarmerende mennesker som kler seg pent og er høflige. Mange av teppene ser fine ut, men det er plasttepper. Selgerne utgir seg fra å komme fra en butikk, eller de har med seg en gave, sier han.

Ifølge Drangevåg kjenner «teppeselgerne» de juridiske grensene godt.

– Kjøp og salg er ikke en politisak, men en sivilsak. Men problemet er at «teppeselgerne» ikke er så lette å få tak i. Det er ikke straffbart å gi bort penger eller ta imot. Juridisk opererer «teppeselgerne» i grenseland, forklarer Drangevåg.

– Hvilket råd kan du gi?

– Rådet mitt er: Ikke slipp dem inn. Lukk igjen døren.

Les flere nyheter her

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.