Skip to main content

Politiet i Asker og Bærum: – Ungdommenes foreldre er for naive

FESTEN ER OVER: Trine Svartås og Morten Stavn i politiet bringer en gutt hjem fra Sandvika.

Trine Svartås i Ungdomspatruljen ved Asker og Bærum politidistrikt er klar i sin tale: – Mindreårige hører ikke hjemme i sentrum nattestid, sier hun.

Da Budstikka var med Ungdomspatruljen på jobb natt til søndag, var det flere berusede ungdommer under 18 år som ble stoppet av politiet.

– Det er ikke greit, sier Svartås.

Da patruljen oppdaget to unge gutter utenfor Lancelot i Asker sentrum, tok de en prat med dem. Da de fikk vite at guttene var 16 år og hadde konsumert alkohol, ringte Svartås foreldrene.

– De har ingenting her å gjøre på denne tiden av døgnet. Moren var svært positiv til samtalen og gikk dem øyeblikkelig i møte, forteller Trine Svartås.

LES OGSÅ: Politiet hadde hendene fulle med full ungdom

14 år og ute om natten

Et par timer senere, klokken 02.30, fikk patruljen øye på seks mindreårige gutter ved stasjonen i Asker sentrum. De tok kontakt, og fant ut at guttene på 14 år skulle overnatte hjemme hos en av dem, som var alene hjemme.

 

VARME OG OMTANKE: Politiet vil ungdommenes beste.

For minst én av guttenes vedkommende skal foreldrene ha vært på hytta, mange mil unna Asker. Det opplyser politiets operasjonsleder Tora Jordan.

– Minst én av guttene hadde drukket alkohol. Samtlige foreldre ble varslet, og de ble enten hentet eller kjørt hjem av politiet. Vi synes rett og slett ikke det er greit at guttene oppholder seg i sentrum på denne tiden av døgnet, forteller politibetjent Morten Stavn.

Hver helg kommer de over ungdommer under 18 år som drikker alkohol på offentlig sted.

– Vi gir en muntlig advarsel om å helle ut innholdet, og har de alkohol på seg blir foreldrene varslet, forteller han.

BAKGRUNN:

Politiet toner ned kraftig advarsel om ungdomsfylla  

Politiet: – Våkn opp, foreldre!

Full fest med 50 ungdommer

Mens flere mindreårige ble tatt hånd om i Asker, var det full fest i Sørkedalen, dit ungdom fra Bærum hadde tatt turen. Politiet fikk melding om en hjemme-alene-fest med 50 mindreårige. Svartås synes det er naivt av foreldre å la sine 16 år gamle døtre feste med 18-19-åringer og være ute til halv tre på natten.

– Det er slett ikke bra, og foreldre er for naive til hvor barna er, og hva de holder på med, sier hun.

 

TELEFON HJEM: Politiførstebetjent ved Asker og Bærum politidistrikt, Trine Svartås, synes ikke mindreårige har noe å gjøre ute nattestid i Asker sentrum. Her ringer hun en foresatt etter å ha møtt en alkoholpåvirket, mindreårig gutt utenfor utestedet Lancelot.

Politiet twitret om hendelsen og oppfordret foreldre til å hente barna sine.

– I tillegg ble foreldrene til de overstadig berusede ungdommene ringt, da det var håpløst å ringe samtlige, legger Stavn til.

Politiet rakk ikke over alle tilfellene natt til søndag og fikk hjelp av bl.a. en vekter og Natteravnene til å få ungdom trygt hjem. Og på Hosle prøvde en gjeng med 30-40 ungdommer å komme seg inn på en fest. Samtlige forduftet i forbindelse med at politiet kom til stedet. Dette skjedde lørdag kveld.

– Bekymringsverdig ung

Hver helg er Ungdomspatruljen ute i Asker og Bærum. Trine Svartås, som har jobbet med ungdom siden 2007, forteller at synlig beruset ungdom går i bølgedaler, men at det har vært spesielt mye det siste halve året.

– Det har alltid vært mange hjemme-alene-fester og synlig beruset ungdom, men det er bekymringsfullt at de stadig blir yngre, nå helt ned i 13-årsalderen. I tillegg har foreldre lite peiling på hvor barna er og hva de driver med. Foreldrene er for naiv, og de må rett og slett være mer nysgjerrig og tilstedeværende, fastslår hun.

Patruljen jobber for å være synlig i gatene og forteller at de som regel blir godt mottatt.

– Vi vil vise at vi bryr oss, og ikke bare når de har gjort noe galt. På den måten tror jeg vi forebygger bruk av alkohol og narkotika også, avslutter Svartås.

Les flere artikler