Skip to main content

Politiet drar til Romania for å lære om kriminelle

TURKLAR: Morten Stene er en av de lokale representantene i Grenseløs-samarbeidet, som nå drar på fellestur til Romania.
TURKLAR: Morten Stene er en av de lokale representantene i Grenseløs-samarbeidet, som nå drar på fellestur til Romania.

Politiets «Grenseløs»-prosjekt, hvor også det lokale politiet er involvert, skal på studietur til Romania for å oppdatere seg.

Turen til hovedstaden Bucuresti skal gjennomføres i oktober, og besøket hos de rumenske politikollegene varer i tre dager. Hensikten med Romania-reisen er å oppdatere seg på rumenske kriminelle, og utvide kjennskapen til rumensk politi- og rettsvesen.– Vi skal møte politiet på to plan, både lokalt og nasjonalt. Bakgrunnen er at det er mange rumenere som utfører kriminelle handlinger i Norge – og vi trenger å vite mer om selve landet Romania og innbyggerne der, samt hvordan politi og rettssystemet fungerer, sier Morten Stene – en av de lokale Grenseløs-medarbeiderne.

LES OGSÅ: Svindlernes fire fremgangsmåter

– Slik det ser ut nå, vil de fleste av Grenseløs-medarbeiderne delta på turen, sier politiinspektør Odd Skei Kostveit, leder av politisamarbeidet.

– Dette er en studietur med stor vekt på det faglige utbyttet, men turen er også med på å opprettholde teamfølelsen for medarbeidere som i det daglige er spredt over fire politidistrikter. Kunnskap og kontakter fra slike turer er til stor nytte i det daglige arbeidet, fortsetter han.

LES OGSÅ:

Beslaglegger

Et viktig punkt på agendaen i Romania er å finne gode løsninger for et bedre samarbeid mellom norsk og rumensk politi.

– Vi ønsker å utvikle samarbeidet med Romania ytterligere, blant annet for lettere å kunne finne ut om rumenere som blir dømt i Norge sitter på verdier i hjemlandet som kan beslaglegges. Beslag av verdier vil kunne skje med tanke på inndragning, dekking av erstatningskrav og eventuelle saksomkostninger, sier Stene.

LES OGSÅ:

– Hvorfor reiser dere ikke til Litauen eller Polen?

– Der har vi vært tidligere på fellesturer og i forbindelse med enkeltsaker. Og polske og litauiske kolleger har vært på besøk her hos oss. Vi har en idé om å bygge kompetanse på et bredt grunnlag, derfor ble det Romania nå, forklarer Stene.

LES OGSÅ: Alle motorene har fått eiere etter sporing

Også Tyskland, Danmark og Sverige er land hvor Grenseløs-prosjektet har etablert kontakt med politiet, fordi dette er gjennomfartsland for de kriminelle grupperingene som reiser til Norge.

– Vi ser også at de kriminelle «bytter beite», der de typisk kan operere først i Danmark og/eller Sverige, for så å forflytte seg til Norge, supplerer Stene.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.