Skip to main content

Politiet ber foreldre bevare roen etter lokke-episoder

– BEHOLD ROEN: Politioverbetjent Laila Stenersen forteller at politiet tar lokkesakene på alvor, men ber samtidig foreldre og omsorgspersoner om å beholde roen slik at det ikke skapes unødig hysteri. FOTO: KARL BRAANAAS
– BEHOLD ROEN: Politioverbetjent Laila Stenersen forteller at politiet tar lokkesakene på alvor, men ber samtidig foreldre og omsorgspersoner om å beholde roen slik at det ikke skapes unødig hysteri. FOTO: KARL BRAANAAS

- Det er ingen vits å skape unødvendig hysteri, sier Laila Stenersen ved politiets krimavdeling.

Onsdag kom det melding om at en 14 år gammel gutt skal ha blitt forsøkt lokket inn i en bil på Bærums Verk.

Dagen før skal en 8 år gammel gutt også ha vært utsatt for det samme like i nærheten.

Etter å ha avhørt den 14 år gamle gutten er det klart at han ikke ble forsøkt dratt inn i bilen. Politiet understreker at det er ingen ting som tyder på at det har skjedd noe straffbart i denne saken, men har likevel opprettet en sak som etterforskes videre.

Mottar mange tips

– Vi tar alle meldinger om lokking av barn på alvor, og sjekker opplysningene som kommer inn. Vi mottar mange tips om aktuelle biler, og dette er informasjon som vi vil sjekke, sier Stenersen, som advarer foreldre mot å skape unødig hysteri.

– Det er viktig at foreldre og omsorgspersoner beholder roen og håndterer dette på en fornuftig måte, slik at barna ikke blir skremt, og at man ikke skaper unødig angst. Vi ser ofte i slike saker at når dette tas opp, så blir man skremt og ser ting som ikke er reelt, slår hun fast.

Mottar mange meldinger

Dette betyr ifølge Stenersen ikke at den siste hendelsen ikke er reell, men at politiet på generelt grunnlag opplever en oppblomstring av meldinger i slike saker.

– Når vi får inn en melding om en slik sak hvor barn har blitt forsøkt lokket inn i bil, så genererer dette mange nye meldinger i etterkant som det ikke er hold i. Grunnen til at vi får sånne meldinger er at det ligger en frykt der i forkant, sier Stenersen, som ber foreldre prate med barna også når det ikke er aktuelle hendelser.

– Det er generelt viktig at man forebygger og snakker med barna om hvordan de skal forholde seg til fremmede som tar kontakt, avslutter hun.

Følte seg utrygg

Ifølge politiet har den 14 år gamle gutten forklart at han satt ved et busskuret nærmest Lommedalsveien på Bærums Verk. Etter en stund kom det en bil som kjørte sakte mot ham og stoppet.

14-åringen skal ha følt seg utrygg på bakgrunn av det han hadde hørt dagen før, om en annen gutt som ble forsøkt kidnappet. 14-åringen bestemte seg derfor for å gå fra busskuret.

Bilen fulgte etter gutten

Bilen skal ha fulgt etter gutten da han begynte å gå fra busskuret. Når han stoppet, stoppet også bilen. 14-åringen skal da ha begynt å løpe.

Ved et annet busskur kom det en kvinne som han løp bort til og forklarte hva som hadde skjedd. Bilen kjørte da videre uten at noen i bilen tok kontakt med gutten. Kvinnen ringte politiet og meldte det hun da trodde var et forsøk på å bli dratt inn i en bil.

Hendelsen skjedde ikke langt fra stedet der en 8-åring skal ha løpt fra en fremmed mann som spurte om gutten ville sitte på i bilen. Selv om det skal være snakk om en lignende bil, er det foreløpig for tidlig å si om det er noen sammenheng mellom sakene.

LES OGSÅ: Gutten (14) ble ikke forsøkt dratt inn i bilen

Blå personbil

Til politiet har kvinnen forklart at da hun så gutten kom løpende, var han oppskaket og redd. Gutten fortalte at en bil fulgte etter ham, og hun så da samtidig at den aktuelle bilen kom kjørende og stoppet et stykke bortenfor dem. Kvinnen mener det var tre personer i bilen. Etter en kort stopp kjørte den videre.

Kvinnen beskriver bilen som en liten personbil som er blå/mørk himmelblå av farge. Bilen skal ha vært lav, rett og flat foran og noe kantet. Bilen skal ha vært i god stand uten skader, og kvinnen antyder at modellen er fra 90-tallet. Bilen skal ha hatt en liten forhøyning på taket, og rutene var muligens sotet.

Forsøkt lokket med godteri

Politiet er også varslet om en episode der to elever ved Jar skole ble forsøkt lokket inn i en mørk bil med godteri. Episoden skjedde tirsdag ettermiddag i Marstranderveien, skriver skolen på sine nettsider.

Skolen har hatt samtaler med elevene og deres foreldre.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.