– Hårsbredd fra å skyte

Advarer: Publikum blir redde og farlige situasjoner oppstår når ungdom leker med falske våpen. (F.v.) Roar Andersen, Knut Skavang, Håvard Eiternes i politiet.Foto: Karl Braanaas

Advarer: Publikum blir redde og farlige situasjoner oppstår når ungdom leker med falske våpen. (F.v.) Roar Andersen, Knut Skavang, Håvard Eiternes i politiet.Foto: Karl Braanaas

Politiet rykker stadig ut etter melding om bevæpnede personer. I mange av tilfellene viser det seg å være våpenkopier og lek.

DEL

– Det ville vært en enorm påkjenning å skyte en som viser seg å ha vært bevæpnet med en soft gun, sier politioverbetjent ved patruljeseksjonen, Roar Andersen (46).

Slike situasjoner er utfordrende for politiet og de øker i omfang. Søndag i forrige uke skjedde det igjen.

LES OGSÅ: Væpnet politi lette etter mann i hytte i Vestmarkveien

– Politiet rykket ut med helikopter, hundepatrulje, beredskapstroppen og innsatsleder for Oslo politidistrikt til et skogområde nord for Griniveien, sier politioverbetjent ved Bærum politistasjon, Håvard Eiternes (44).

Da politiet kom til stedet viste det seg å være fire unge menn som lekte krig med soft gun-gevær.

– Det er umulig, selv for politifolk som er godt trente i å håndtere skarpe situasjoner, å skille på et falsk og ekte våpen. Forrige søndag så vi først at de var ufarlige kopier da vi tok ut magasinet på lekevåpenet, forteller Eiternes.

Det er som regel etter tips fra redde publikummere at politiet rykker ut til meldinger om bevæpnede personer. I stadig flere av tilfellene viser disse våpnene seg å være falske. Det kan få store konsekvenser.

– Når vi får meldinger om våpen, så vil politiet bevæpne seg. Henvendelser som dette tar vi svært alvorlig. I ytterste konsekvens kan det føre til at politiet løsner skudd, sier Eiternes.

Våpenkopier

  • Etter straffelovens paragraf 189 kan den som grovt uaktsomt eller forsettlig har med luft- og fjærvåpen og våpenetterligninger straffes med bot eller fengsel på inntil 1 år.
  • Siden mai i år har politiet i Oslo hatt 38 oppdrag som innvolverer falske våpen.
  • Selv operasjonelle politifolk med god trening i skarpe oppdrag sliter med å se forskjell på falske og skarpladde våpen.
  • Mange av de falske våpnene er såkalte «soft guns» som er våpen som drives av luft og batteri. Disse skyter plastkuler.
  • Soft gun-våpen brukes også i sporten «airsoft» som ligner på paintball.

Kilde: Politiet.

LES OGSÅ: Derfor tier politiet om pågående aksjoner

Alvorlig på sykehuset

I 2013 var det en alvorlig episode på Bærum sykehus, der en 16-åring var på vei inn på sykehuset med en plastpistol i bukselinningen.

Han ble da møtt av bevæpnet sivilpoliti. Den unge gutten forklarte situasjonen med at han hadde glemt pistolen i buksen etter å ha ryddet etter broren hjemme.

– Det var finger på avtrekker for politiet og en hårsbredd unna at vedkommende ble skutt. Det var utrolig nære på, sier politioverbetjent Andersen.

– Slike våpenkopier har ikke noe på offentlig plass å gjøre. Det kan få alvorlige konsekvenser for dem som bærer det på seg, sier Eiternes, og ber foreldre ta ansvar.

LES OGSÅ: Trakk våpen etter forfølgelse og siktet mot politiet

Svært kort tid til å vurdere

Politiet på stedet har svært kort tid på å avgjøre om det dreier seg om en reell trussel eller ikke.

– Det dreier seg gjerne om hundredeler eller få sekunder, sier Andersen.

– Behandler dere situasjonen annerledes om det dreier seg om ungdom eller voksne med våpen?

– Det kommer helt an på hva vi vet idet vi ankommer stedet, om vi har god dekning til å forhandle og om det oppstår en akutt trussel ved at vedkommende hever våpenet mot politiet, forklarer Andersen.

Bare siden slutten av april har politiet i Oslo politidistrikt hatt 38 oppdrag som har inkludert falske våpen.

– Det er klart at vi har soft gun i bakhodet når vi rykker ut og vet at det dreier seg om ungdom, sier Eiternes.

Det er lov å kjøpe, selge og bruke slike våpenreplikaer, men det er ulovlig å ha dem med seg på offentlig sted.

– Det kan straffes med bot eller fengsel på inntil ett år, sier politiadvokat Knut Skavang.

LES OGSÅ: Væpnet politi har omringet boligområde – aksjonen kan bli langvarig

Artikkeltags