Lyset fra spotlightene gnistrer i den blankpolerte glassdisken. Under ligger ringer sirlig ordnet i rekker. Det blinker i gull og diamanter. Et perlekjede kveiler seg diskret på hvit fløyel.I tre generasjoner har gullsmedbutikken Gaudernack fått kundene til å skinne. Men etter nesten 70 år på østsiden av Sandvikselven flyttet Sandvikas eldste bedrift i 2007 fra gågaten til Storsenteret.

«Sandvika sentrum har flyttet over elven, og det gjelder å være en del av fremtiden», var begrunnelsen Budstikka fikk da firmaet pakket penger og gull og flyttet fra øst til vest.

LES OGSÅ: Sandvika får splitter ny utescene i 10-årspresang

– Unnskyld!

En eldre dame beveger seg mot disken med bankkortet parat. Det piper i kortterminalen: Godkjent.

– Det er ikke tvil om at det er flere folk her på Sandvika Storsenter, sier Torunn Hesselberg-Meyer, daglig leder, idet kunden fornøyd tråkker ut døren og blander seg med strømmen av shoppere.

– Det er jo nesten tomt i gågaten i Sandvika. Det var derfor vi flyttet. Jeg tror ikke vi ville klart oss om vi hadde fortsatt der borte, sier Hesselberg-Meyer.

– Et råttent høl

I to tiår har Stein Stugu fra Rød Valgallianse ropt varsku om et falmende by- og næringsliv på østsiden av Sandvikselven.

– Sandvika er et råttent høl, og det vil det forbli. Alt som kan gjøres feil i kommunal planlegging, er blitt gjort i forbindelse med Sandvika, tordnet Stugu under et valgmøte i 1995.

HVA MENER DU OM UTVIKLINGEN AV SANDVIKA? Si din mening i kommentarfeltet.

Nesten 20 år senere er både Stugu og partiet vippet ut av kommunestyret i Bærum. Men den tidligere lokalpolitikeren har ikke blitt mildere stemt med årene.

– Et råttent høl! Det står jeg for fortsatt. Jeg ser ingen grunn til å trekke tilbake noe av det, sier Stugu.

For hvor er det blitt av Brio leker, Den grønne café, Englebarna, Bernhard Moes jernvarehandel og skobutikken?

I skyggen av Storsenteret

Klokka viser midt mellom lunsj og middag en helt vanlig tirsdag i mai.

Foran Stein Stugu ligger arkitekt Magnus Poulssons prisbelønte hvite rådhus. Bak ham ligger det som en gang var gågaten i Sandvika, akkurat nå omtrent like folksom som en hvit sørlandsby i november. På den andre siden av elven er det derimot travle fortauer og en jevn strøm av biler gjennom gatene. På elvebredden dukes det til fest.

LES OGSÅ: Tommel opp fra butikkene etter biltrafikk i gågaten

Tirsdag er det ti år siden Sandvika fikk status som by. Stugu er ikke i feststemning.

– Det som har gått galt i Sandvika er hele utbyggingen av Sandvika Vest. Og det var, for å si det forsiktig, forutsigbart. Sandvika Vest, med Storsenteret, er så stort og tiltrekker seg så mye aktivitet at det å konkurrere i skyggen er nesten helt umulig, sier han.

Stugu vifter med hendene. Peker på den andre siden av elven. Der er det bibliotek, kino, kulturhus, spisesteder, men aller viktigst: Nesten 200 butikker under samme tak og et par tusen parkeringsplasser til fri benyttelse for senterets kunder. Østsidens store trekkplastre, Vinmonopolet og Sandvika stasjon, kan vanskelig konkurrere, mener Stugu.

Biler i gågaten

Han flytter seg diskret et par meter sidelengs på brosteinene. De er malt med provisorisk veimarkering. I et forsøk på å skape liv i sentrum har politikerne åpnet gågaten for biltrafikk. En bil kjører nølende bortover, tett forbi Stugu.

– Med Storsenteret har man fått en gjøkunge i redet. Alt som skjer i etterkant blir reparasjonstiltak for å rydde opp i misèren, proklamerer Stugu mens han beveger seg mot tryggere grunn.

Bilføreren stopper helt opp. En brunrutet hatt er så vidt synlig over rattet. Etter litt betenkningstid svinger sjåføren prøvende ned mot elven.

– Jeg er veldig spørrende til om biltrafikk i seg selv vil trekke folk hit. Det er parkeringsplasser som er det springende punkt. Ikke det å kunne kjøre gjennom, sier Stugu.

Et rommelig, underjordisk parkeringshus har flere ganger vært påtenkt under rådhuset. Foreløpig er det blitt med tanken.

LES OGSÅ: Bor i sentrum – gir råd til utviklingen

I mellomtiden kan lokalkjente tråkle seg frem til parkeringsmuligheter. Eller parkere på den andre siden av elven hvor det er 2.200 parkeringsplasser med tre timer gratis parkering.

– Alle sluses inn i varehandel i senteret i stedet for at folk må bevege seg mot butikker, kino og alt mulig annet og bruke byen, sukker Stugu frustrert.

– For dem som er på kjøpesenteret er det lurt med parkering så nære som mulig, men for Sandvika som bysentrum er det en katastrofe.

8 millioner kunder i året

I 1992 sto Olav Thon med hatt og frakk og spade og et bredt glis i en steinrøys i krysset mellom E18 og E16. Utbyggingen av det som skal bli Norges største kjøpesenter var i gang.

– Kom dere over til Thon, rådet administrerende direktør i Voice of Europe, Ola Mæle, de forretningsdrivende i Gamle Sandvika. Selv planla han å gå tungt inn i det nye senteret med tre butikker og drømte om omsetning på opp mot 20 millioner kroner.

I oktober 1993 sto Sandvika Storsenter ferdig, 80 butikker fordelt på 24.000 kvadratmeter.

Nykomlingen ble tatt imot med vidåpne lommebøker. Fire år senere var det klart for utvidelse. 5.500 kvadratmeter ble bygget på i retning Gamle Sandvika.

Les flere lokalnyheter fra Sandvika her

Heller ikke det var nok. I oktober 2007 smelte Thon-gruppen til med ytterligere 30.000 kvadratmeter.

I dag strekker Sandvika Storsenter seg til sammen over én kilometer med butikker og spisesteder langs Claude Monets allé, forbi Kjørbokollen og over E18. En gjennomsnittsdag går 15.000 personer inn dørene. I løpet av et år legger de 8 millioner besøkende igjen godt og vel 3 milliarder kroner.

Handle-maskinen i Sandvika Vest er i dag Norges største kjøpesenter og Bærums største turistmagnet.

– Dødt uten Storsenteret

At folk valfarter til shoppingmastodonten på vestsiden forklarer ikke manglende suksess på østsiden, mener Bærums tidligere ordfører, Odd Reinsfelt (71). Snarere tvert imot.

– Å gi Storsenteret skylden er å snu det på hodet, mener Høyre-mannen, som i sin tid var aktiv fødselshjelper for Thons senterutbygging.

– I ettertid har Storsenteret vist seg å være en suksess uten like. Dersom Storsenteret ikke hadde kommet, hadde Sandvika vært helt dødt. Da ville Holmen, CC Vest og andre overtatt. Det er ingen tvil om det. Synergi-effekten har kommet de små i handels-standen i Sandvika Øst til gode, det er ikke noe som har blitt trukket vekk fra dem, sier Reinsfelt.

Problemet er at det ikke har vært noen samordnet vilje blant gårdeiere til å løfte Sandvika Øst i fellesskap, mener han.

– Hver for seg har de ikke nubbetjangs, det blir for spredt og for lite.

Resultatet ble kortsiktig gevinst fremfor langsiktig byutvikling, mener gammelordføreren.

– De som betalte de beste leieprisene fikk leiekontrakter. Det ble drepen for Sandvika Øst. På bakkeplan var det etter hvert stort sett bare banker og eiendomsformidlere. Det ble bare trist. Et par bakerier gjorde det litt trivelig, men ellers var det helt dødt, sier Reinsfelt.

– Nedadgående spiral

Uten folk, ingen butikker. Og uten butikker, ingen folk.

Det konstaterer Annika Hellman, styreleder i Sandvika Sentrumsforening, en interesseforening for gårdeiere og næringsdrivende i Sandvika, med rundt 30 medlemmer.

– Slik som ting har blitt nå er det vanskelig å få ny næring i Sandvika Øst. Så klager folk i sin tur på at det ikke er vits i å bruke Sandvika Øst fordi det er et lite tilbud, men ting henger sammen.

Hellman sender ballen i retur til politikerne.

– Det er ikke til å legge skjul på at det har vært mange planer i Sandvika. Planer som har vært godkjent, men aldri iverksatt. Den ene planen ender i en ny plan hele tiden. Det er det største problemet.

Studentene skal redde Sandvika

Men helt svart er det ikke, understreker Hellman.

Elvepromenaden er oppgradert og «Bakgården» har blitt en populær møteplass. Og en plan er faktisk nå i ferd med å realisere seg på Øvre torg. I 2014 flytter 1.000 studenter fra Høgskolen i Oslo og Akershus inn i et nytt «kunnskapssenter» vis-à-vis togstasjonen i Sandvika.

Tanken er at sykepleierstudentene, vernepleierstudentene og førskolestudentene vil fylle gatene med liv og røre. I tillegg til å legge igjen en god slump penger. Også deler av Bærum kommunes kurs- og voksenopplæringsvirksomhet flytter inn i det nye senteret.

– Da får vi tilbake voksen ungdom i sentrum. Det kommer til å tvinge frem en utvikling når det gjelder serveringssteder og butikker. Men utviklingen går tregt, og det har tatt lang tid før det har snudd, sier hun.

Nå har flere store næringsaktører sammen med Bærum kommune samlet seg i aksjeselskapet Vårt Sandvika. Nylig ble det ansatt en daglig leder som skal holde i trådene og trekke aktørene i samme retning.

– Han skal hjelpe oss å komme videre. Men jeg kan si at han kommer på et tidspunkt hvor det skal vanskelig gjøres å gjøre det verre enn det er, sier Hellman.

Det er ikke Sandvika Storsenter sin feil, mener sentrumslederen.

– Vi skal leve godt med Storsenteret. De drar millioner av mennesker til Sandvika hvert år. Vi skal absolutt ikke klage på det. Skylden ligger et annet sted, sier hun.

– En underdimensjonert by

Varaordfører og leder av planutvalget, Ole Kristian Udnes (H), gir Sentrumsforeningen og Annika Hellman delvis rett.

– Man har lagt planer for Sandvika, men man har ikke vært i stand til å sette det ut i livet.

Grunnen er todelt, mener Udnes.

– Man har ikke hatt gode nok beslutningsprosesser i kommunen og kanskje også manglende fokus på oppgaven. Det er det første. For det andre har man ikke hatt gode nok samarbeidsprosesser mellom gårdeiere og kommunen i Sandvika. Dermed har utviklingen stoppet opp. Vi får ikke til noe utvikling i Sandvika uten at gårdeierne er med.

Feilen, mener Udnes, er rett og slett at byen ikke er stor nok.

– Det som er feil med Sandvika, er at den er en underdimensjonert by. Den må rett og slett bli større, få flere boliger, mer næringsvirksomhet, flere spisesteder og flere underholdningstilbud. I det hele tatt må byen vokse for at den skal fylle funksjonen som hovedstad for Bærum. Byen fikk bystatus for ti år siden, men det har man ikke tatt konsekvensen av, sier varaordføreren.

Nå skal det bli andre boller. Kommunen er initiativtager og største eier i det nye selskapet Vårt Sandvika AS, som skal forsøke å få alle til å trekke i samme retning for å revitalisere byen.

– Vi er nå inne i en god prosess med gårdeierne. Det er løfterikt.

19. juni legger rådmannen frem et forslag til hvordan Sandvika skal se ut i fremtiden, med ny bebyggelse, nye gater og plasser og nytt veisystem.

– Sandvika har et stort potensial. I dag bor det rundt 3.000 mennesker der. Om ti år ser jeg for meg 10.000-15.000 mennesker i Sandvika.

Fra Tjuvholmen til Sandvika

Mannen som på fulltid skal jobbe med å puste liv i byen heter Frode Valland. I. juli starter han som daglig leder i Vårt Sandvika AS.

Valland kommer fra jobben med å lede byutvikling på Tjuvholmen i Oslo. Det endte med braksuksess. Den nye bydelen blir i dag betegnet som «Oslos hotteste» med 2 kilometer sjøfront, egen badestrand, smekkfulle restauranter, pulserende uteliv og flere av Norges viktigste gallerier samt kunstmuseet Astrup Fearnley. Nå melder finanspressen om salgsrekord på bryggekanten. Serveringsstedene går så det suser, og omsetningen øker kraftig.

– Men hva som har gått galt i Sandvika Øst? Det er jo det jeg er ansatt for å finne ut, sier Valland, som vil presentere sin plan 10.10 kl 10.

Den første tiden skal han bruke til å finne ut hvor skoen trykker og hvor mulighetene ligger.

– Jeg tror nok ikke Storsenteret har skylden. Jeg tror vi må gå litt i oss selv. Vi må få til et bedre samarbeid og en god miks.

Nå vil han ha mer, mye mer, spørsmålet er bare: Av hva?

– Vi vet fra Tjuvholmen at det som trekker folk er når det er MYE av noe et sted. Nå må vi finne ut hva det skal være mye av i Sandvika.

Å snu skuta er ikke gjort i en fei.

– Det er det som er utfordringene. At det går veldig lang tid, og det er frustrerende, sier Valland, som likevel håper å kunne vise resultater allerede mot julemarkedet i år.

– Vanskeligere hvis Storsenteret hadde ligget på Lysaker

Senterleder Carl Nicolai «Nico» L. Vold har tro på nyetableringen Vårt Sandvika AS.

– Det har vært utrolig mange engasjerte og dyktige mennesker som har gjort ulike aktiviteter i Sandvika, all ære til dem for den jobben som er gjort. Når det er sagt tror jeg den samlende funksjonen for å skape en helhet ikke har vært der. Det tror jeg det nå vil være, sier Vold.

Likevel har Storsenteret valgt å stå utenfor det nye aksjeselskapet.

– Vi går ikke inn på eiersiden, men vil fortsette å støtte opp om aktiviteter i Sandvika gjennom økonomiske bidrag, aktivitetsbidrag og menneskelige ressurser for eksempel i forbindelse med byfesten.

At mange gir Storsenteret skylden for manglende folkeliv på østsiden av elven, tar han med knusende ro.

– Jeg tror det hadde vært desto vanskeligere hvis Sandvika Storsenter hadde ligget på Lysaker eller i Asker. Du kan jo ta en deg en tur på Lysaker og se hvordan det ser ut der. CC Vest ligger litt utenfor. Det er ikke så mye «Lysaker sentrum».

To ganger har gullsmedbedriften Gaudernack flyttet etter det de mener er sentrum i Sandvika.

Første gang da forretningen flyttet fra Løkketangen til gågaten i 1976. Andre gang var i 2007 da butikken fikk lokaler i Sandvika Storsenter. Med flyttingen samlet selskapet all sin virksomhet i Bærum i Olav Thons senter.

– Nå har vi slått oss til ro her, sier daglig leder Torunn Hesselberg-Meyer.

– Vi har fått mange faste kunder. I tillegg har vi fått tilbake en del av de gamle. Mange av dem sverget at de aldri ville bevege seg inn i Storsenteret.