Skip to main content

Plages av støv og støy fra knuseverk

UTDATERT: Jan Tank-Nielsen mener tiden har løpt fra de gode intensjonene bak det å etablere steinknuseanlegg på Fornebu. Nå plages nyinnflyttede beboere av støv, støy og trafikk. Like utenfor blokkene i Hagebyen ligger ett av de mange mellomlagringsområdene.
UTDATERT: Jan Tank-Nielsen mener tiden har løpt fra de gode intensjonene bak det å etablere steinknuseanlegg på Fornebu. Nå plages nyinnflyttede beboere av støv, støy og trafikk. Like utenfor blokkene i Hagebyen ligger ett av de mange mellomlagringsområdene.

Knuseverket på Fornebu hører ikke hjemme i et boligområde, mener Jan Tank-Nielsen. Han ønsker det langt vekk.

Hver dag kjører mange lastebillass steinmasse inn til knuseverket på Fornebu. Lydene fra både transporten og knusingen drønner over det åpne landskapet i Nansenparken.

På de ubebygde områdene rundt parken mellomlagres stein i alle størrelser. Når vinden tar tak over haugene, hvirvler den med seg støv og skitt til boligområdene langs Forneburingen. Til plage for beboerne.

Slik vil ikke Jan Tank-Nielsen, Fornebu-beboer og styremedlem i Hagebyen 1, ha det.

– Dette er ikke en type virksomhet som skal ligge i et boligområde. Det er et griseri uten like. Veiene blir ødelagt, og trærne. Det er helt forferdelig, sier Tank-Nielsen.

LES OGSÅ: Reagerer på benk-planer på Fornebu

Støttes av vellet

Frode Bostadløkken i Fornebulandet vel bekrefter at det er mye misnøye med knuseverket blant Fornebu-beboerne. Både med tanke på støy og støv.

Vellet har flere ganger tatt opp problemene med Skanska anlegg AS, som driver verket.

– Vi opplever at vi har god dialog, og at de tar klager seriøst. Men problemet blir større jo tettere på knuseverket det kommer beboere, sier Bostadløkken.

Han skulle sett at knuseverkets åpningstider ble redusert til 08-16. I dag pågår virksomheten fra 07-19.

LES OGSÅ: Fornebu-senter er snart fullt

Skal gjenbruke steinmasser

Knuseverket - eller gjenvinningsstasjonen, som den formelt heter - inngår i miljøoppfølgingsprogrammet for Fornebu flyplass. Da flyplassen ble lagt ned, lå det igjen store mengder masser som skulle gjenbrukes i forbindelse med Fornebu-utbyggingen.

Ved å etablere et knuseverk på området, ville man redusere transporten inn og ut av Fornebu.

Bærum kommune har gitt Skanska anlegg AS tillatelse til å drive knuseverket til 2018. De har avtalt med boligutbygger Obos at verket skal vekk når det flytter inn beboere tett på anleggsområdet.

LES OGSÅ: Aker selger eiendommer for milliarder til Kjell Inge Røkke

Stadig tettere på

– Vi har høye miljøambisjoner på Fornebu. En av dem er at vi skal håndtere masser lokalt der ute. Det er ikke sikkert det er miljøvennlig å kjøre masser ut av Fornebu, knuse dem et annet sted og kjøre dem tilbake, sier direktør Arthur Wøhni i Bærum kommune.

Da knuseverket ble etablert i 2001, fantes det ikke en eneste bolig på det tidligere flyplassområdet. I dag har området fått mange nye beboere.

– Vi kommer til en situasjon der det som lå langt fra folk, blir nært folk. Da må vi gjøre nye vurderinger, sier Wøhni.

LES OGSÅ: Trøbbel for 33 meter høy myntstabel på Fornebu

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.