Skip to main content

Philip Manshaus fikk fire nye uker i fengsel

Philip Manshaus i fengslingsmøtet i Oslo tingrett mandag.

Foto: Trine Jødal

Terror- og drapssiktede Philip Manshaus møtte til fengslingsmøte i Oslo tingrett mandag morgen. Der begjærte han seg løslatt.

I fengslingsmøtet, som startet klokken 09.15, var det på forhånd klart at politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby ville be om fire nye uker i varetekt med brev- og besøksforbud, pluss medieforbud, og to nye uker i full isolasjon fra medfanger.

Manshaus' forsvarer Unni Fries bekreftet overfor Budstikka før helgen at Manshaus ville stille i fengslingsmøtet.

Bærums-mannen har erkjent å stå bak angrepet på Al-Noor Islamic Centre på Skui 10. august, samt å ha drept stesøsteren Johanne Ihle-Hansen (17).

Klokken 09.10 entret han rettslokalet. I rettssal 227 i Oslo tingrett har Philip Manshaus på seg det samme antrekket som sist: en grå dress, sort slips og hvit skjorte. Som ved forrige fengslingsmøte, viste Manshaus også denne gangen nazihilsen. Før dette fikk forsvareren en klem av tiltalte.

Få minutter senere er dommer Anette Bart på plass og retten er satt.

  • Klokken 16.07 lørdag 10. august meldte politiet om skyting i moskeen Al-Noor Islamic Centre på Skui i Bærum. 22 år gamle Philip Manshaus ble senere pågrepet på stedet.
  • 17 år gamle Johanne Z. Ihle-Hansen ble funnet drept i familiens bolig i Snaret på Eiksmarka samme kveld.
  • Manshaus er nå siktet for terrorhandlingen, samt for å ha skutt og drept stesøsteren. Hun ble bisatt fra Haslum krematorium 4. september. 
  • Manshaus har erkjent å stå bak både drapet og moskéangrepet, men mener å ha handlet i nødverge. Han sitter varetektsfengslet på Ila. 

Fikk medhold om lukkede dører

Aktor fremmet kort tid etter at retten av satt ønske om at fengslingsmøtet skulle gå for lukkede dører uten pressen tilstede, noe pressen motsatte seg. Manshaus' forsvarer ønsket derimot at det skulle være åpne dører.

Dommer Anette Bart ber dermed en representant fra pressen uttale seg om deres ønske. Journalist Farid Ighoubah i Nettavisen uttaler seg på pressens vegne, og peker blant annet på at det er en sak med stor offentlig interesse og at det ligger i pressens samfunnsoppdrag å sikre en rettferdig rettergang.

Pressen ventet på gangen mens retten avgjorde om rettsmøtet skulle gå for åpne eller lukkede dører. Ved 10-tiden ble det klart at aktor ble hørt og fikk lukkede dører.

– Vi viser til svært alvorlige forhold, og spørsmål om medhjelpere er fortsatt til stede. Databeslag vil avklare om det finnes hjelpere. Politiet forventer at dette avklares i løpet av fire uker. Det meste tyder på at siktede var alene, men det er ikke helt sikkert. Retten mener det foreligger forhold som gjør det riktig å stenge, begrunner dommer Bart.

Begjærer seg løslatt

Manshaus nekter nye avhør, og vil ikke snakke med politiet.

– Han ønsker i utgangspunktet ikke å gi ytterligere forklaring, men han har sagt seg villig til å forklare hvorfor han ikke erkjenner straffskyld. Det vil han gjøre for åpne dører, og nå ble det ikke det, sier Fries.

22-åringen er tidligere avgitt to forklaringer til politiet, begge gangene flere uker tilbake i tid.

Han samtykker ikke til fire nye uker i varetekt, og har begjært seg løslatt.

Dersom politiet får medhold i begjæringen fortsatt fengsling vil den tiltalte ha sittet i full isolasjon i ti uker, og tolv dersom politiet ber om forlenget isolasjon etter de to første.

Anders Behring Breivik satt til sammenligning 16 uker i full isolasjon da han var i varetekt. Da hadde politiaktorat samme begrunnelse som nå, nemlig at de vil ha alle brikkene på plass og være hundre prosent sikre på at gjerningsperson ikke samarbeider med noen utenfor.

Det er ventet at kjennelsen fra dagens fengslingsmøte vil komme rundt klokken 12.

Fire nye uker i fengsel 

På fengslingsmøtet ble det begjært fire nye uker for Philip Manshaus, to av dem i full isolasjon.

Etter fengslingsmøtet sa politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby at de er i ferd med å ferdigstille datainnsamlingen, og at alt tyder på at Philip Manshaus var i en soloaksjon.

- Slik det ligger an nå vil neste fengslingsmøte mest sannsynlig går for åpne dører, forteller han til Budstikka.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.