Skip to main content

Personlig trener: – Glem filmheltene

GIR RÅD: Espen Nordheim er personlig trener og dopingansvarlig på Elixia i Sandvika: – Media bidrar til et forvrengt bilde av hva som kan oppnåes. Ingen ser ut som Tarzan til vanlig, sier han. Foto: Trine Jødal

– Trening er bra, men skaff deg kunnskap. Glem filmheltene og det du ser på sosiale medier, sier personlig trener på Elixia i Sandvika Espen Nordheim fra Bærum.

– Hvis du har forbilder som rollefiguren til Alexander Skarsgård i Tarzan-filmen har du feil fokus. Det er ingen som ser sånn ut til vanlig, sier PT-en, som har ti års fartstid fra bransjen og er dopingansvarlig på Sats/Elixia i Sandvika.

LES OGSÅ: Lederne for treningssentre vil samarbeide mot doping

Budstikka har den siste tiden skrevet om politiets aksjon mot doping og narkotika. De ønsket et samarbeid med treningssentrene, noe som ble ønsket velkommen i gårsdagens Budstikka. Der uttalte også daglig leder Leif Nilsen ved Asker Treningssenter at gutter er blitt mer og mer kroppsfokusert.

Nordheim har også lagt merke til at gutter er blitt mer opptatt av muskler og utseende enn tidligere.

– De aller fleste er sunne, men enkelte har helt tydelig et usunt forhold til trening. Det kan ofte være psykisk betinget, i likhet med anoreksi. En del unge har et vanskelig forhold til egen kropp og media bidrar til å gi et forvrengt bilde av hva som kan oppnåes, mener han.

LES KOMMENTAREN: Livet er for kort til å være så alvorlig, også på treningsfronten, i ditt første tiår som mann

– Vær alltid kritisk til det du ser på nettet og gjennom mediene i det hele tatt. Glem bilder av muskuløse kropper av filmhelter og konkurranseutøvere. De har vært gjennom et trenings- og diettregime med et team rundt seg. Dette er ikke mulig å gjennomføre for et vanlig menneske som har et normalt liv med jobb eller skole. Konkurranseutøvere ser ikke slik ut hele tiden, sier han.

Få nok søvn

PT-ens beste treningstips til unge mennesker handler for det meste om livsstil, kosthold og ikke minst riktig treningsteknikk.

– Trening er bra, det viktigste er at det er din reise. Sett deg dine egne mål og vær bevisst på at du jobber for deg selv, ingen andre. Ikke la deg påvirke at eksterne faktorer, råder han.

– Spis ren mat, tren riktig over tid, dropp helgefylla og sørg for å få nok søvn. Da får du gode resultater, sier Nordheim.

BAKGRUNN: Politiet med skippertak mot doping

Vanskelig samtale

Elixia-ansatte er opplært til å legge merke til hvis noen trener mye samtidig som de spiser for lite, og eksempelvis er veldig tynne. I blant er det noen som vokser i størrelse unormalt fort, mens andre kan ha en aggressiv eller irritabel opptreden. Enkelte ganger må Nordheim ta opp problemer med de han instruerer.

– Er det noen jeg mistenker har et problem knyttet til doping eller annet, eksempelvis en voldsom økning i størrelse på kort tid, tar jeg en oppfølgingssamtale. Vi samarbeider med Antidoping Norge og har klare prosedyrer på dette. Vi har også plakater og brosjyrer liggende fremme her, men mest jobber jeg forebyggende og med holdninger, sier PT-en.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.