Skip to main content

Personlig økonomi pensum fra høsten

KUNNSKAP: Karine Riksheim (t.v.) har ikke fått undervisning i personlig økonomi på skolen, mens lillesøster Helene har lært om budsjett. begge FOTO: TRINE JØDAL

Unge skal læres opp til å planlegge sin egen økonomi og håndtere bruken av kredittkort. Til høsten er personlig økonomi pensum.

– Jeg har lært litt om budsjett på skolen. Vi har også sett dokumentarer om hvordan andre ungdommer bruker pengene sine, og så har vi diskutert om det var riktige prioriteringer, forteller Helene Riksheim fra Bekkestua.

17-åringen begynner i andre klasse på Rosenvilde til høsten og har tatt turen til Sandvika Storsenter sammen med storesøster Karine Riksheim (20).

Hun gikk ut av samme skole for ett år siden, men har ikke hatt budsjettstyring på timeplanen.

– Jeg skulle ønske vi hadde lært mer om dette da jeg gikk på skolen. Spesielt nå som jeg skal bo for meg selv er det viktig å vite hvordan jeg skal bruke pengene mine riktig, sier Karine.

Gjeld etter sommerferien

Det hun har lært om budsjetter og økonomi har kommet fra foreldrene, som er henholdsvis ingeniør og siviløkonom. Men studenten tror det er viktig at alle får muligheten til å lære seg dette på skolen.

Ved tidlig å lære hvordan man skal sette av penger til venner, mat, husleie, fritid og lignende, vil man hindre at unge pådrar seg unødvendig mye gjeld.

– Det er mange av vennene mine som har gått rett på kredittkortet, og som sitter igjen med gjeld etter sommerferien, forteller hun.

Lillesøster Helene nikker samtykkende og forteller om en utbredt «pappa betaler»- holdning blant kjente.
– Vi kan i hvert fall ikke komme hjem og si at vi har brukt penger vi ikke har!

Håndtere fristelser

Stortingsrepresentant Marianne Aasen (Ap) støtter initiativet om å undervise i personlig økonomi. Hun er leder at Stortingets undervisningskomité.

– Kanskje er vi opptatt av dette fordi både undervisningsminister Kristin Halvorsen og jeg har bakgrunn fra finanskomiteen.
Aasen påpeker at ungdom under 25 år er den gruppen som oftest utsettes for inkasso.

– Vi lever i et forbrukssamfunn. Unge må lære seg å håndtere fristelser. Også bankene ser dette behovet, understreker hun.
Personlig økonomi vil nå være blant kompetansemålene som skolene styres etter.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.