Skip to main content

Pasienter tok krafttak mot kreft

PÅ PUSTEROMMET: – Jeg tåler behandlingen bedre når jeg er aktiv, sier Kristine Kvarberg (33) fra Asker, som besøker «Pusterommet» på Bærum sykehus én gang i uken. Opp mot 30 kreftpasienter trener her daglig.

Med dype knebøy og saftige svingslag markerte flere titalls kreftpasienter Verdens kreftdag på Bærum sykehus.

Budskapet var klart: Trening er bra, også mot kreft.

Det var foreningen Aktiv mot kreft som inviterte til en pulserende treningsøkt på «Pusterommet» mandag, på den verdensomspennende kreftdagen 4. februar.

– Jeg elsker å se folk i aktivitet! sa treningsguru Yngvar Andersen opplagt overbevisende da han ledet rundt 50 kreftpasienter og deres gode hjelpere i en god treningsøkt på Bærum sykehus.

– Trening handler ikke om at du må trene veldig hardt eller komplisert. Det handler om at du må gjøre litt mer av den aktiviteten som passer for deg, sa Andersen til voksne pasienter i alle aldre, av begge kjønn, i svært ulik fysisk form.

Felles for dem var kreftdiagnosen, i én eller annen form. Kreft er den vanligste dødsårsaken i Norge etter hjerte- og karsykdommer(se flere fakta i bunn av saken).

 

TRENING SOM MEDISIN: Treningsguru Yngvar Andersen, mest kjent fra NRK-programmet PULS, mener trening er verdens beste medisin. Også for kreftpasientene han ledet gjennom en real økt mandag.

LES OGSÅ: Christine Koht er kreftsyk

–Å trene hjelper meg

– Jeg går to turer hver dag. Jeg tåler behandlingen bedre når jeg er aktiv, sa Kristine Kvarberg (33) fra Asker mellom knebøy, svingslag og avspenning mandag. Småbarnsmoren ble rammet av eggstokkreft for ett år siden.

Hun legger ikke skjul på at det har vært en vond tid. Behandlingen er beintøff.

– Å trene hjelper meg. Jeg bygger muskler som ellers svinner hen når jeg er syk og sitter mye stille. Og jeg kan møte andre i samme situasjon, fortalte Kristine.

Én gang i uken drar hun til «Pusterommet». Treningsrommet ved Bærum sykehus er den største gymsalen for kreftpasienter her til lands. Her trener daglig opp mot 30 pasienter fra Asker og Bærum på ergometersykler og tredemøller, alene eller med kyndig støtte av sykehusets trenere.

 

TÅLER TRØKKET BEDRE: Kristine Kvarberg (i midten) trener ukentlig på «Pusterommet» sammen andre kreftpasienter. Hun synes det gjør at hun tåler den tøffe behandlingen bedre.

LES MER: Avslører tarmkreft hver dag

– Aktivitet er verdens beste medisin

– Vi vil at trening skal bli en del av kreftbehandlingen, sier Helle Aanesen i Aktiv mot kreft.

Hun ramser opp noen grunner til at dette er en kampsak for foreningen: Trening gir glede, overskudd, styrke, utholdenhet, lettere sinn og færre bivirkninger.

– Aktivitet er rett og slett verdens beste medisin, sier Aanesen.

LES OGSÅ: Nytt tilbud til kreftrammede

– Fint å få på treningstøyet

– Jeg er egentlig ikke i form til noe som helst nå. Men det er fint bare å få på treningstøyet og komme hit, sa Anne Kari Aas (61) fra Fornebu. Hun er nylig operert for bukkreft. Fra før er hun behandlet for tarmkreft.

– For meg har alltid trening vært viktig. Å være her og røre meg sammen andre får meg til å føle en viss form for normalitet.

STORT LØFT: – Å være her får meg til å føle en viss form for normalitet, sa kreftpasient Anne Kari Aas under mandagens økt på «Pusterommet».

Pasienter tok krafttak mot kreft 

LES MER: 20 prosent mer kreft på fem år ved Bærum sykehus

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.