Skip to main content

Oslo Holding: – Vi ble tappet for millioner av ABBL

KJEMPER: ABBL vil ha kontroll i oppgjøret som kommer etter Kirkeveien-prosjektet, mener Ove Grønbech.

Eiendomsutvikler Ove Grønbech beskylder ABBL for å ha overført deres felles salgsinntekter på 14,9 millioner til en intern konto – for så å tappe denne til egen fordel. Han har misforstått fullstendig, kvitterer ABBL-sjef Erling Rein.

Medlemmer av styret og representantskapet i Asker og Bærum Boligbyggelag har de siste dagene mottatt e-post fra eieren av Oslo Holding AS, som er ABBLs samarbeidspartner i boligutbyggingen i Kirkeveien 71 på Haslum (se faktaboks).

Grønbech mener å ha avslørt at ABBL Eiendomsmegling ikke har overført inntekter på 14,9 millioner fra salget av de siste leilighetene i Kirkeveien 71 F til en egen konto for Oslo Holding og ABBLs felles utbyggingsselskap Kirkeveien 71 F AS (K71F) – men at pengene i stedet er overført i det skjulte til en annen konto internt i ABBL-systemet, som bare Boligbyggelaget eier og disponerer.

LES OGSÅ: ABBL Eiendomsmegling trakk seg fra de siste salgene

En bevisst handling

«ABBL synes ut fra flere utskrifter å tømme denne klientkontoen, bl.a. til fordel for seg selv», skriver Grønbech til de tillitsvalgte i Boligbyggelaget.

Denne alvorlige beskyldningen kommer etter opplysninger Grønbech har fått av konsernjuridisk avdeling i DNB om at den aktuelle kontoen er en «særskilt klientkonto» som eies og disponeres av ABBL alene.

ABBL mot Oslo Holding 

– Da jeg oppdaget dette ble jeg sjokkert. Dette kan ikke ha vært noe annet enn en bevisst handling fra ABBLs side for å ha kontroll over likviditeten i det økonomiske sluttoppgjøret de visste skulle komme. Men de hadde nok ikke sett for seg at jeg skulle klare å avdekke at denne kontoen tilhører ABBL alene, uten adgang for vårt felles selskap.

LES OGSÅ: ABBL i betent krangel om 28 millioner kroner

– Ikke ABBLs konto

ABBL-sjef Erling Rein avviser Grønbechs beskyldninger:

– Pengene ble overfort fra klientkontoen i ABBL Eiendomsmegling til byggelånskontoen i Nordea, og da byggelånet var gjort opp satte vi inn restoppgjøret på den eneste kontoen utbyggingsselskapet vårt har. Det er den omtalte DNB-kontoen.

LES OGSÅ: Ove Grønbech om eierkampen bak Kirkeveien 71 på Haslum: – ABBL valgte selv ikke å møte

– Men stemmer det ikke som Grønbech har fått opplyst i DNB, at dette er en «særskilt klientkonto» som bare ABBL har tilgang til – og altså ikke K71-selskapenes majoritetseier Oslo Holding?

– Benevnelsen klientkonto er bare noe DNB benytter i sitt kontosystem. Det er en ren driftskonto det her er snakk om. Den tilhører ikke ABBL, men disponeres fullt og helt av K71F. Når Oslo Holding likevel ikke slipper til, så skyldes det en midlertidig forføyning fra Oslo tingrett – fordi det ble tatt arrest i selskapets konto, etter at eieren urettmessig hadde fått overført 20,3 millioner fra Kirkeveien 71 A AS (K71A). Denne saken er ikke ferdig behandlet.

LES OGSÅ: – Har påført oss milliontap

Fremstår som pussig

Erling Rein stusser over Ove Grønbechs uttalelser:

– De fremstår som pussige i forhold til handlingene hans. Hvis han mente at ABBL overførte penger til feil konto for K71F, så burde han ha tatt det opp i styret på forhånd. I stedet tømte han kontoen til søsterselskapet K71A for de 20,3 millionene.

– Hvorfor er kontoen i K71F plassert innenfor ABBLs kontosystem i DNB?

– Hele vilkåret for at vi skulle gjennomføre dette Kirkeveien-prosjektet med Ove Grønbech som majoritetseier var at han holdt seg helt utenfor driften. Og det har vi sørget for, sier Rein.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.