Skip to main content

Ønsker mer tilsyn med barnehager

STRAMMER INN: Kunnskapsminister Jan Tore Sanner oppretter et nasjonalt tilsynsorgan.

Regjeringen vil ha et bedre og mer uavhengig tilsynssystem for private barnehager.

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) fra Høvik bekrefter at han Risenga barnehage avkrevd dobbel husleie av manglende kontroll av Risenga barnehage i Asker, men kommenterer ikke enkeltsaker som statsråd.

Han mener at utviklingen innen barnehagesektoren har gitt utfordringer som dagens regler ikke tar høyde for.

– Tidligere hadde vi enkeltstående barnehager som kommunene ga støtte til og førte tilsyn med. Nå er det blitt store barnehagekonsern som det er vanskelig, tilnærmet umulig, for kommunene å føre tilsyn med, påpeker Sanner til Budstikka.

Derfor vil han opprette et nasjonalt tilsynsorgan.

Større konsern

Ministeren viser til at konsernene har barnehager i flere kommuner og det er heller ikke mulig for kommunene å få fullt innsyn i hele konsernene.

Dette var også tilfelle i saken om Risenga barnehage, som Budstikka har skrevet om.

Søkelyset ble for alvor rettet mot morselskapet til Risenga barnehage, Seraphin AS, etter at Budstikka i juli 2017 beskrev foreldrenes bekymring rundt barnehagens stadig dårlige økonomi.

I november samme år Fylkesmannen åpner tilsyn mot barnehage. To måneder senere konkluderte tilsynet med at barnehagen Må betale tilbake 330.000 kroner til barnehage etter at morselskapet hadde avkrevd for høy husleie.

Det ble også Barnehage må betale tilbake 5,4 millioner kroner. Det endte med et krav om tilbakebetaling av 5,4 millioner kroner. En tredje barnehage, i Halden, fikk krav om å betale tilbake 2,8 millioner kroner.

Sanner viser til at i perioden 2013–2016 så var det kun 1 prosent av de private barnehagene som hadde økonomisk tilsyn.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.