Skip to main content

Ønsker flere bostedsløse velkommen i nabolaget

OMSTRIDT: Vestre Hauger har vært omstridt. Nå endres tilbudet på stedet.

Bærums-politikerne vil redusere natthjemskapasiteten og øke det botilbudet til de mest utsatte brukerne Vestre Hauger. Positivt, mener naboene.

Bærum kommunen har drevet et natthjem for bostedsløse med rusvansker og psykiske tilleggslidelser siden 1999. Siden 2011 har dette vært en del av tilbudet på Vestre Hauger.

Men tallene viser at de åtte sengene natthjemmet har til rådighet blir stadig mindre brukt, først og fremst på grunn av endringer i loven.

Nå er ikke lenger en natthjemsplass godkjent som botilbud for hjemløse. Ei heller hjemløse arbeidssøkere med utenlandsk opprinnelse, som en periode ble henvist til Vestre Hauger.

Derfor mener kommunens politikere at det er på tide å endre tilbudet, og heller bruke plassen til midlertidig botilbud for de mest utsatte brukerne.

LES OGSÅ: Krever ny omkamp

Positive i nærmiljøet

Etter sektorutvalgets vedtak utredes det nå å bygge inn to midlertidige botilbud i natthjemmet som samtidig reduseres fra åtte til fire plasser.

Vestre Hauger bolig og natthjem vil dermed fremstå med en kjede bestående av fire natthjemsplasser, to midlertidige botilbud, en treningsbolig og elleve ordinære utleieboliger.

Det mener nabolaget må være positivt.

– Høres veldig bra ut, sier Bernt Lie, tidligere leder, nå kasserer i Gjettum vel.

Trafikk til natthjemmet

Gjettum vel har siden oppstarten hatt mange saker vedrørende Vestre Hauger. Og ikke alle av det positive slaget:

– Det har vært noen utfordringer, men det har også vært spesielt knyttet til natthjemmets tjenester, sier Lie.

– Selv om brukerne ble satt på buss til Sandvika, var mange raskt tilbake på besøk hos beboerne litt senere på dagen. Natthjemmet førte til mer trafikk, sier han, og understreker at forhold har bedret seg betraktelig.

– Mer stabilitet

Nå er det nylig gjenoppståtte Kolsås vel som har Vestre Hauger under sitt område.

Leder der, Janne Bondi Johannessen, støtter Lie i hans antagelser om endringer av botilbudet.

– Det høres greit ut. Det har vært noen uheldige episoder tidligere, men flere boliger kan kanskje føre til mer stabilitet, og faste brukere av stedet, sier hun.

MER STABILT: Leder i Kolsås vel, Janne Bondi Johannessen, mener mer fast botilbud kan føre til mer stabilitet på og omkring Vestre Hauger.

– Unngå en delt kommune

Bondi Johannessen understreker at hun forventer at kommunen fortsetter å følge opp stedet godt.

– Vi er opptatt av at disse menneskene også skal ha et tilbud, og et sted å være, sier hun, med en ekstra oppfordring til politikerne:

– Og neste gang det skal etableres et slikt tilbud i Bærum må de sørge for at det skjer i Bærum Øst. Så slipper man å få en mer delt kommune enn nødvendig.

LES OGSÅ:Gikk alene inn i døden

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.