Kapital: Bærum har startet gransking etter å ha blitt varslet om juks i omsorgsfirma

VARSLET: Bærum kommune vil granske avtaler som er inngått med omsorgsfirmaet Vitale, skriver finansbladet Kapital. FOTO:

VARSLET: Bærum kommune vil granske avtaler som er inngått med omsorgsfirmaet Vitale, skriver finansbladet Kapital. FOTO:

Bærum kommune har iverksatt gransking er å ha blitt varslet om juks i omsorgsfirmaet Vitalegruppen.

DEL

Vitalegruppen selger bo- og omsorgstjenester til en rekke av landets kommuner. Ifølge finansbladet Kapital skal selskapet ha kuttet bemanningen i omsorgen for alvorlig syke uten å informere kommunene dette gjelder, blant annet Bærum.

Samtidig har de fakturert for flere timer enn de har levert.

LES OGSÅ: Kommunen brøt loven og egne regler i «Kathrine-saken»

Tjenester til 45 millioner

Kapital skriver at firmaet leverte omsorgstjenester for 45 millioner kroner til Bærum kommune i fjor.

Det skal være full oppvask i Vitalegruppen etter at et varslingsbrev kom Bærum og to andre kommuner, pluss selskapets nye eier, svenske Ambea, i hende i desember. Brevet inneholdt påstander om hemmelig bemanningskutt, uriktig fakturering, usaklige oppsigelser og en fryktkultur i selskapet.

Bærum, som kjøper heldøgnstilbud av Vitalegruppen til ni brukere, var en av kommunene som mottok varslingen. Etter å ha mottatt dette skal Bærum umiddelbart ha bestilt en granskning.

LES OGSÅ: Vil bruke 8 milliarder på nye bygg

Anonym varsling

– Varslingen var anonym, og det var utrolig alvorlig det som sto der. Jeg skal gjøre alt som står i min makt for at avtalene med kommunene skal bli oppfylt, sier Ambeas sjef i Norge, Agneta Lindgren til Kapital. Hun sier hun vil til bunns i saken.

Overfaktureringen og bemanningskuttet berører trolig to brukere, en fra Bærum og en fra Tjøme kommune.

Kapital har gjennomgått detaljerte timelister og funnet bemanningskutt som kommunene ikke var orientert om.

Ved en omsorgsbolig skal det ha blitt kuttet én av fire nattevakter, noe som førte til at kommunen betalte mer enn den skulle, samtidig som firmaet fikk en besparelse på 200 000 kroner pr. måned.

LES OGSÅ: Kommunalsjef: – Skjønner det skaper usikkerhet

– Planlagt hevnaksjon

Vitalegruppens tidligere hovedeier avviser både bevisst feilfakturering, usaklige oppsigelser og fryktkultur.

– Både ny eier og jeg tar varselbrevet på fullt alvor. Det er fristende å si at brevet er mer en planlagt hevnaksjon fra noen som ikke vil selskapet vel, enn at det inneholder faktiske realiteter, skriver gründer, tidligere daglig leder og tidligere hovedeier Magnus Andersson i en e-post til Kapital.

Til Kapital sier spesialrådgiver Lene Sævik i Bærum kommune at varslingen kom svært overraskende og at den ble tatt på alvor.

– Vi har gode rutiner på kontraktsoppfølging av leverandørene våre. Vi er ute og ser til brukerne regelmessig, har kontraktsoppfølgingsmøter og mottar kvartalsrapporter. Vi har ikke sett noe som tilsier at det skulle være noen kritikkverdige forhold, sier hun til Kapital og understreker at kommunen etter varslingen har hatt tilsyn hos alle brukerne.

– Tjenestekvaliteten til den enkelte brukeren er vurdert som god ved disse tilsynene, sier Sævik.

LES OGSÅ: Tre alvorlige hendelser – samme tjenestested

Artikkeltags