Skip to main content

Omsider kom bryggen til Fornebu

ENDELIG: Båtentusiast Tor Edvardsen så med glede at bryggen omsider ankom Fornebu i formiddag.
ENDELIG: Båtentusiast Tor Edvardsen så med glede at bryggen omsider ankom Fornebu i formiddag.

Torsdag klokken 11 var flytebryggen til den nye hurtigbåten fra Fornebu omsider fremme etter 20 dagers slep fra Vestlandet.

Slepet startet fra Vestlandet 11. oktober og skulle ta en snau uke. Men Abramis med den 180 tonn tunge bryggen ble liggende værfast i Farsund, Kristiansand, Arendal og sist tre dager i Langesund på grunn av for mye vind før siste etappe mot Fornebu.

Den etterlengtede båtruten med hurtigbåten «MS Tidevind» skulle starte mandag, men er nå utsatt en uke etter de store forsinkelsene av slepet.

Selv om bryggen kommer før opprinnelig åpning, har Otto Aam i Marina Solution som bygger bryggen i samarbeid med Seierstad pæleservice, påpekt at det trengs fire-fem dager med klargjøring før bryggen er klar til bruk. Og så skal ruten prøvekjøres før oppstart.

Forkjemper

– En gledens dag å se at bryggen nå er fremme, sier Tor Edvardsen som har vært en ivrig forkjemper for båtruten mellom Oslo og Fornebu der han knipser i vei for å forevige slepet. Han er med i Aksjon hurtigbåt til Fornebu.

Selv bor han i Vollen og jobber på Fornebu. Hans nye rute vil ofte bli Vollenbåten til Oslo og så fra Oslo til Fornebu med den ny rutebåten.

– Bra at den kommer. Men den burde gått til Bjørvika, den burde gått fra Vollen med stans på Fornebu, Nesoddfergen burde gått via Fornebu og  den skulle vært større. 147 plasser tror jeg neppe holder, sier han.

Slepet med den 12 x 12 meter store bryggen gikk i bare drøyt en knops hastighet fra Langesund onsdag morgen, men innover Oslofjorden i natt økte hastigheten til rundt fire knop. Den nådde dermed frem i tide etter de siste prognoser fra Marina Solution.

Neste mandag

– Vi har nå besluttet at starten blir mandag 10. november med første avgang fra Aker Brygge klokken 06.30, sier pressetalsperson Sofie Bruun i Ruter som onsdag var med på prøvetur med «MS Tidevind» til bryggeløse Fornebu.

Bryggen som nå kommer ved Sjøflyhavna kro er midlertidig i påvente av en permanent brygge for rutebåtanløp i samarbeid med fylkeskommunen og Ruter. Da dette vil ta tid ønsket Bærum å få på plass et tilbud så fort som mulig i fravær av et banetilbud. Bærum legger ut rundt åtte millioner for den midlertidige løsningen som skal betales av Akershus fylke.

Samtidig arbeider kommunen med å regulere for permanent brygge.

12 minutter til byen

Den får fem avganger om morgen mellom klokken 06.30 og 08.30 fra Aker Brygge og syv avganger om ettermiddagen mellom 14.45 fra Oslo og siste avgang klokken 18:00 fra Fornebu. Overfarten vil ta 12 minutter. Bussen har en rutetid på 20 minutter mellom Fornebu og Oslo rådhus.

Båtruten skulle egentlig være i drift fra 1. oktober, men ble da forsinket av produksjonsproblemer med bryggen som skulle kontraktsmessig skulle leveres 21. september.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.