Skip to main content

Ole Henrik Moe er død

AKTIV TIL SISTE SLUTT: Ole Henrik Moe var aktiv på Høvikodden frem til sin død. FOTO: SIMEN DIESERUD THORNQUIST
AKTIV TIL SISTE SLUTT: Ole Henrik Moe var aktiv på Høvikodden frem til sin død. FOTO: SIMEN DIESERUD THORNQUIST

Kunst. Henie Onstad Kunstsenters første direktør, Ole Henrik Moe, er død.

Moe gikk bort mandag 29. juli, 93 år gammel. Det bekrefter Henie Onstad Kunstsenter med følgende melding på sine hjemmesider:«Vi minnes en stor mann med en utømmelig kjærlighet til kunsten, modige visjoner og ideer. Med Ole Henrik Moes gjennomføringskraft ble Høvikodden et sted for morgendagens kunst.
Moe var direktør ved Henie Onstad Kunstsenter i 22 år, fra 1966 til 1989. For mange var han selve Høvikodden.

Sus av glamour
Henie Onstad Kunstsenter ble stiftet av den styrtrike skipsrederen Niels Onstad og hans kone Sonja Henie, kunstløper, OL-vinner og filmskuespiller, i 1968. De to opparbeidet seg en betydelig samling av moderne kunst.
På midten av 60-tallet slo nyheten om at de ville donere kunsten til et nybygget kunstsenter på Høvikodden ned som en bombe. Til åpningen i 1968 inviterte paret alle de kunstnerne som var representert i samlingen, sammen med en rekke prominente gjester fra inn- og utland. Mer enn 70 pressefolk fra blant annet USA, England, Nederland og Danmark dekket åpningen.
Åpnet et vindu
Kunstsenterets første direktør, Ole Henrik Moe, vil for mange kunstelskere stå som mannen som maktet å hente inn mange av de virkelig store navnene til kunstsenteret i Bærum.
I forbindelse med 20-årsjubileet for kunstsenteret oppsummerte Moe for Budstikka det han mente hadde vært høydepunktene i kunstsenterets historie:
– Den store le Parc-utstillingen i 1969, «Vår verden av ting» året etter, serien «Store solister spiller vår tids verker», middelalderutstillingen fra 1972, samt Marucielo Kagels «Ex-Position» for kor, klaver og harmonium, rytmeinstrumenter og gymnasiaster, som i 1978 ble skrevet som et bestillingsverk for Høvikodden.
– Det vi har greid, er å åpne dette vinduet mot verden – få inn det dagsaktuelle. Og vi har vært flinke til å følge opp det tverrfaglige aspektet ved intensjonene for virksomheten. Det er én av de tingene som blant andre direktøren for Louisiana har sett som forbilledlig hos oss, sa Moe til Budstikka i jubileumsintervjuet.
Musikalsk bakgrunn
Ved siden av arbeidet på Høvikodden, var han komponist, pianist og kunsthistoriker.
Moe skapte en tverrkunstnerisk arena ved kunstsenteret og var en døråpner for samtidskunsten. Hans arbeid og visjoner skapte en arena for alle genrer innen samtidskunst, og fremdeles kombineres konserter, eksperimentteater, opera, dans og film med multimedia og billedkunst ved kunstsenteret.
Slått til ridder
Ole Henrik Moe ble født 11. januar 1920 på Lillehammer. Han studerte ved Sorbonne i Paris og ved Universitetet i Oslo inntil 1943. Da ble han arrestert av de tyske okkupantene, og fra 1943 til 1945 satt han i konsentrasjonsleiren Sachsenhausen.
Moe hadde magistergrad i kunsthistorie fra Universitetet i Oslo, og hadde også studert kunsthistorie og musikk ved Columbia University og Princeton University i USA. I 1980 ble han slått til Ridder 1. klasse av St. Olavs Orden. Han ble kommandør av den franske Ordenen for kunst og litteratur, og i 1995 fikk han Norsk kulturråds ærespris.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.