Skip to main content

Oldemors sykdom ble berømt foto

SYK KVINNE: Bildet som viser Ingeborg Jensdotter, på vei til sykehuset, er blant Wilses mest berømte bilder.
SYK KVINNE: Bildet som viser Ingeborg Jensdotter, på vei til sykehuset, er blant Wilses mest berømte bilder.

Da Bærums-fotografen Anders Beer Wilse foreviget den syke kvinnen i 1910 – ble hun landskjent. Nå forteller oldebarnet at hun overlevde reisen, og fikk fire gode år.

Dette er hovedbildet under de mange Wilse-utstillingene som vises flere steder i landet, 150 år etter fotografens fødsel. Kjell Henry Hustad (72) fra Asker forteller til Budstikka at det er hans oldemor, som ble fotografert under syketransport.

Bildet viser en eldre kvinne, som ligger på en kveil av tau på båtdekket, og ektemannen som omsorgsfullt og bekymret bøyer seg over henne.

LES OGSÅ: Bærumsfotograf Anders Beer Wilse hedres av hele Norge

Ble frisk

– Dette ble ikke hennes «siste reis», for oldemor fikk komme hjem til Halvardgarden på Hustad i Bondalen og levde i fire år til. I 1910 var det ikke bro over Bondalselva, så oldemor ble rodd i en liten robåt og ut til melkebåten, som også var rutebåt. De syke ble heist om bord med godskranen, på lik linje med alt gods som ble fraktet til og fra Sæbø på den tiden. Båra måtte plasseres på tvers over robåten og var lenger enn båten var brei. Dette er det jeg husker, fra min onkel Karl, som hjalp til med transport. Navnet på båten var «Hjørundfjord», og bildet er tatt ved Trandal, sier Hustad, som selv har det berømte fotografiet på veggen hjemme.

Kvinnen het Ingeborg Jensdotter Hustad. Fotograf Wilse tok bildet av henne på vei til sykehuset i Ålesund, om bord i melkebåten mellom Bjørke og Ålesund. Hustad mener bildet er tatt i 1910.

Selv er han født i 1943 på gården Hustad i Bondalen i Ørstad kommune. Nå bor han på Bleikeråsen sammen med kona Mary, og har et aktivt pensjonistliv med tennis, dans, snekring og som leder i Asker Kulturråd.

Dokumenterte livet

Budstikka har fått tilbakemeldinger om at Wilse også var en aktiv fotograf lokalt, blant annet i Heggedal hvor han dokumenterte jernbanen og livet ved fabrikken. Asker Museum har vist bildene hans. Han hadde også en hytte i Leangveien i Asker. Men det var på Jar han og familien bodde i veien som fikk navnet Wilses vei og ved Lysakerelven hvor vi finner Wilseparken.

SE BILDENE: 150 årsjubileum for fotograf Anders Beer Wilse

Skapte ny identitet

Utstillingens kurator ved Folkemuseet, Trond Erik Bjorli, har viet doktorgraden sin til hans foto, han sier dette om Wilses rolle:

– Han ga oss en ny nasjonal identitet. Folk begynte å se på seg selv som ganske moderne og fremtidsrettede. Han formet nye idealer. Friluftsbilde erstattet tidligere idealer fra middelalderen av vikinger og bønder. Etter bruddet med svenskene i 1905 skapte han et friskt og moderne selvbilde, som inkluderte byfolk og viste et bredere bilde av Norges befolkning.

LES FLERE KULTURNYHETER HER

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.