Skip to main content

Olaf (67) fant kvinnen som reddet livet hans

ETTERLYSER REDNINGSKVINNE: Olaf Østensen pådro seg akutt hjerteinfarkt, ved at en åre til hjertet ble tett. Fem snarrådige turgåere reddet trolig livet hans.

Olaf Østensen (67) takker NRK-kjendis Rune Gokstad og fem andre turgåere som trolig reddet livet hans, da han pådro seg akutt hjerteinfarkt på fottur i Bærumsmarka.

– Jeg er imponert over at de reagerte som de gjorde. Så raskt og så riktig, sier Olaf Østensen.

Da Budstikka møter ham, er 67-åringen fra Rykkinn i ferd med å spenne på seg langrennsskiene og stake inn i den snøhvite Bærumsmarka.

LES OGSÅ: Helle (58) trodde gullarmbåndet fra moren var tapt, men så …

For nøyaktig to måneder siden fikk Østensen et akutt hjerteinfarkt og hjertestans nettopp her, mens han var på fottur. Takket være noen turgåeres umiddelbare reaksjon, overlevde han mot alle odds.

– På sykehuset fikk jeg høre at kun fem til ti prosent av dem som får hjertestans utenfor sykehus overlever, forteller Østensen.

Gispet etter pusten

Han segnet om ved skogsbilveien ved Mellom, turområdet mellom Øverland og Muren.

– Det må ha svartnet helt plutselig. Jeg har ingen minner fra hendelsen, forteller han.

Også store deler av turen forut for anfallet er visket ut av Østensens minne. Noen bilder på mobiltelefonen, samt en betaling i nettbanken foretatt på Brunkollen tursenter, viser at Østensen gikk en annen rute enn han opprinnelig hadde planlagt.

LES OGSÅ: Fant stjålet familieskatt på et lager etter to år

Det han vet om hendelsen har han blitt fortalt av turgåerne som oppdaget ham: De to parene Per Maltun og Lotte Theodorsen, samt NRK-kjendis Rune Gokstad og hans kone Kari Bucher.

– De har fortalt at de fikk øye på meg, sittende på huk med kramper og uten puls, forteller Østensen.

Har lett i to måneder

– De fikk lagt meg i stabilt sideleie, fjernet tungen min som sperret for pusterøret og startet innpusting. To andre - som jeg enda ikke vet hvem er - startet hjertekompresjon. Sammen reddet de trolig livet mitt, sier Østensen.

Det er disse to personene Østensen ønsker å komme i kontakt med, og som erbakgrunnen for at han forteller om den dramatiske hendelsen i Budstikka. 67-åringen har brukt de to siste månedene på å forsøke å spore dem opp.

Før denne saken ble publisert på nett, hadde artikkelen allerede stått på trykk i Budstikkas papirutgave. Etterlysningen førte frem, og Olaf Østensen har nå etablert kontakt med redningskvinnen og hennes mann.

– Jeg snakket med Per Maltun og Rune Gokstad på telefon fra Bærum sykehus. Jeg besøkte begge familier før jul, der jeg overrakte dem kransekake fra Grini Hjemmebakeri og champagne, forteller Østensen.

LES OGSÅ: Fikk oppfylt drømmen

Lå i koma

Etter den dramatiske hendelsen ble han fraktet til Rikshospitalet. Både luftambulanse og hele tre ambulanser/redningsbiler var involvert i hendelsen.

– Der ble jeg holdt i koma i over et døgn. Familien fikk beskjed på sykehuset om at det ikke var sikkert jeg ville våkne opp igjen, og hvis jeg våknet, var det svært usikkert i hvilken tilstand jeg ville være. Min kone brøt nesten sammen i glede da jeg våknet opp og vi kunne konstatere at alt hadde gått fint, forteller Østensen.

LES OGSÅ: – Venner for livet

Etter å ha tilbragt til sammen halvannen uke på Rikshospitalet, og senere Bærum sykehus, ble han utskrevet. Han er full av lovord om oppfølgingen han har fått av helsevesenet.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.